Ezentúl az önkéntesek is csak erkölcsi bizonyítvánnyal dolgozhatnak a gyerektáborokban

2024.04.29. 07:36

A FideszKDNP a „gyermekek védelme érdekében egyes törvények módosításáról” szóló, a múlt héten benyújtott törvénycsomag szerint a jövőben a gyerekek táboroztatásában a szervezők, lebonyolítók, közreműködők csak erkölcsi bizonyítvány birtokában vehetnek részt – írja a Népszava.

A rendelkezés csak a köznevelési intézmény által szervezett táborokban az intézménnyel jogviszonyban álló személyekre nem vonatkozik, ugyanis ott alapból van ilyen kötelezettség. A jogszabályban azonban nem esik szó a szociális táboroztatásról, pedig ez érintheti a család- és gyermekjóléti szolgálatok táborait, illetve számos felzárkózási program hasonló programjait.

A lap szerint a szabályok betartását a fogyasztóvédelmi hatóság ellenőrzi majd, amely meg is tilthatja az adott személy részvételét a táborban, illetve a táboroztatóval szemben egyéb szankciókat is alkalmazhat, továbbá adatot igényelhet a bűnügyi nyilvántartási rendszerből.

Meleg Sándor, a Szociális Munkások Magyarországi Egyesületének elnöke szerint emiatt bedőlhet a táboroztatás, de legalábbis nehezebb lesz majd így önkénteseket toborozni.

Mint mondta, sok táboroztatásban vett részt, de olyannal még nem találkozott, hogy önkéntesként részt vevő diákokat, hallgatókat, civileket ki kellett volna zárni, mert időközben kiderült, hogy letöltendő börtönbüntetés vár rájuk.

Kövér Péter, a Kövér Ranch vezetője úgy fogalmazott: „Ez egy hülyeség, túltolja a Fidesz.” Szerinte is ki kell szűrni a pedofilokat, de „ennek nem a megfélemlítés és az állandó fenyegetettség a módja”.

Arról is beszélt, hogy a táborban próbálják elkerülni még a látszatát is a gyermekmolesztálásnak: a szabadtéri a tábor mivoltából kötelező a naptej és a kullancsriasztó használata, de a szülők feladata bekenni a gyereket.

Mint mondta, tavaly, egy rendkívüli esetben előfordult, hogy a táboroztatók ezt átvállalták, de csak úgy, hogy a kislányokat a nők, a fiúkat férfiak kenték be, azonban idén erre már nem lesz lehetőség, és szerinte ennek pont a kormány kommunikációja az oka.