Az alaplapgyártókra hárítja az Intel az egyes Core CPU-k stabilitási gondját

A vállalat szerint a partnereik egyszerűen nem követik az ajánlott specifikációkat.

A hónap közepén írtunk arról, hogy az alaplapok okozhatják az újabb és gyorsabb Intel CPU-k instabilitását, és ezt a Santa Clara-i óriáscég most ténylegesen megerősítette, ugyanis a hivatalos közleményükben a partnereket jelölték meg a célkeresztben, utalva arra, hogy nem követik az ajánlott specifikációikat.

A konkrétumokat tekintve az egyes, elsődlegesen drágább 600-as és 700-as sorozatú vezérlőhíddal szerelt alaplapok alapértelmezett beállítások mellett is túllépik az Intel fogyasztásra vonatkozó paraméterezését, így gyári szinten tuningolják a processzort. Erre a K-s típusok különösen érzékenyek, így nem megfelelő beállítással sajnos instabilitás léphet fel.

Az ASUS és a Gigabyte már reagált is friss BIOS-okkal, de a friss közlemény szerint minden érintett hozni fog a jövőben olyan BIOS-t, ami lehetővé teszi az Intel Baseline profil egyszerű beállítását. Az Intel elvárása az, hogy alapértelmezetten is csak az ajánlott paraméterek legyenek aktívak, ami technikailag kivitelezhető, de az eddigi megoldásokat látva 12-30%-os is lehet a teljesítményvesztés, ami a tesztekben fájó lehet, így nagy kérdés, hogy az alaplapgyártók itt mennyire engednek majd a processzorgyártó partnerüknek.

A fentieken túl az Intel elvárná, hogy az egyes tuningbeállítások aktiválhatósága előtt a BIOS figyelmeztesse a felhasználót, hogy az adott paraméter instabilitással járhat.

A Santa Clara-i vállalat tovább vizsgálja a problémát, és májusra ígér egy újabb közleményt, amelyben a friss adatok mellett nyilvánosságra hozzák az ajánlott BIOS paraméterezést, hogy manuálisan is vissza tudják venni a felhasználók a gyári szinten aktív tuningot.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés