Házon kívül: nem tudnak kommunikálni egymással az iváncsai akkugyár dolgozói

2024.04.29. 10:48
Dolgozók számoltak be az iváncsai akkumulátorgyárban végzett munkát megnehezítő körülményekről. Többek között elmondták, hogy a kommunikáció a munkások és feletteseik között nagyon nehéz, és a kulturális különbségek is visszavetik a hatékonyságot.

Az iváncsai akkumulátorgyárban dolgozó két magyar munkavállaló az RTL Házon kívül című műsorának arról beszélt, hogy nagyon szigorú biztonsági előírásoknak kell megfelelni a gyárban. Hogy semmi ne szivároghasson ki a gyárból, le kell matricázniuk telefonjaik kameráját, emellett csak fémszálas papírokat használnak, amiket jelez az ellenőrző rendszer, ha valaki ki akarja vinni őket az épületből.

Fényképeket tilos készíteni, és tilos a benti számítógépekre bármit feltölteni vagy azokról letölteni. Sőt, még az e-mail-küldést is engedélykéréshez kötik bizonyos esetekben – számolt be az egyik dolgozó.

A szigor mellett a munkavégzést megnehezíti, hogy mivel a gyárban koreaiak, magyarok, vietnámiak, ukránok és kirgizek is dolgoznak, nincs rá semmilyen univerzális módszer, amivel hatékonyan tudnának egymással kommunikálni az alkalmazottak.

Az utasítások túl sok felettestől érkeznek, akik szintén nem kommunikálnak egymással, így az elvégzendő feladatok és kérések sokszor egymásnak ellentmondó irányba terelik a munkálatokat.

Pár hete jött egy olyan intézkedés, hogy műszak kezdete előtt gyülekeznünk kellett volna a folyosón, és az összes operátornak le kellett volna ülnie a földre, vagy aki nem akart leülni, az le is térdelhetett volna a földre, és úgy kellett volna végighallgatni a műszakvezetőnek a beszédét

– idézi az RTL a műsorban elhangzott beszámolót.

A felháborodott dolgozóknak sikerült elérniük, hogy a fenti intézkedést visszavonják – ehhez azonban a HR-osztályon kellett több panaszt is tenniük.

Veszélynek volt kitéve a dolgozók egészsége

Március közepén leállították a termelést, és kiürítették az iváncsai akkumulátorgyárat, miután a dolgozók orrvérzésre, fejfájásra és hányingerre panaszkodtak. Az egyik éjszakai műszakban a dolgozók erős, szúrós szagra lettek figyelmesek, amit egyből felismertek, és jelezték a műszakvezető felé. A dolgozókat ekkor kiküldték az üzemből.

„Mi már csak a műszakvezető utasítását hallottuk, hogy az üzemrészben elektrolitszivárgás van, és el kell hagynunk az üzemrészt. A kantinban gyülekeztünk, illetve aki nagyon ki volt téve ennek az elektrolitszagnak, ő a nyitott ablaknál próbált egy kis friss levegőhöz jutni” – mondta az egyikük.