DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 17. péntek
Motor

Ki volt a Bagnaia–Marquez csata igazi győztese?

Bizonyos értelemben mindketten: a spanyol újra a legjobb formáját mutatta, a regnáló világbajnok viszont megmutatta, ki az úr a háznál (még). Jerez margójára.

A Liberty Mediánál alighanem vasárnap délután mindenki hátradőlt és csak kért egy kávét: az austini futam után a Spanyol Nagydíj is bizonyította, hogy a nemrég általuk felvásárolt MotoGP-n semmit sem kell javítani, a „termék” lenyűgöző, zseniális és készen van – már „csak” azt kell elérni, hogy ez minél többekhez el is jusson.

A vasárnapi futam Jerezben Jorge Martin kiesése után egy elképesztően kiélezett és feszült harccá alakult Francesco Bagnaia és Marc Marquez között. A címvédő örökölte meg a vezető pozíciót Martin bukása után, Marqueznek pedig előbb még Marco Bezzecchin is át kellett verekednie magát, miután az első körök nem úgy sikerültek, ahogy azt ő eltervezte – benne volt még az austini és az előző napi bukás emléke.

motogp-1-marquez-bagnaia



Marquez viszont felzárkózott, s a verseny hajrájában kőkemény támadásokat intézett Bagnaia ellen, aki viszont legalább olyan keményen vissza is támadott mindkétszer: az első alkalommal, öt körrel a vége előtt a két világbajnok motorja össze is ért. A Gresini spanyolja aztán a legvégén már nem tudott próbálkozni, a címvédő olasz legyőzte az előző évtizedet uraló márkatársát.

„Nagyon élveztem a csatát. Tudod, hogy ha Marc ellen harcolsz, akkor ki kell raknod a könyököd, mert intenzív a csata” – nyilatkozta idei második vasárnapi diadala után Bagnaia a MotoGP After the Flag című műsorában. „Hogy őszinte legyek, az volt az egyetlen hely, ahol védekezni tudtam, mert tökéletesen tisztában voltam vele, mennyire erős a 7-es és 8-as kanyarban, és hallottam minden körben, hogy közeledik. De nagyon erős voltam a 9-es kanyar bejáratán.”

„Úgyhogy azt mondtam magamnak: ’oké, nem fogok kockáztatni a 8-asban, de a 9-esnél keményen fogok fékezni, hogy előnyöm legyen’. És tudtam, hogy ha keményen fékezek, akkor biztosan kicsit szélesre fog sodródni. Úgyhogy ezt használtam arra, hogy zárjam az ívet és újra az élre álljak.”

motogp-2-marquez-bagnaia

„Egy ilyen csata hevében pedig benne van a kontakt. Elég sima és okos volt, mert én voltam belül. Próbált kívülről elmenni, de amint a kanyarcsúcsponthoz értünk, összeértünk. Kicsit beleállított a motorba, én viszont bedőltem picit jobban, mert ha én is beleállítok, akkor a másik oldalra mentem volna. Szóval kontakt volt, de okos módon.”

Marquez eközben először végzett dobogón a Gresinivel és a Ducatival, saját bevallása szerint is roppant fontos volt ez az előző négy év sérülésekkel, műtétekkel és folyamatosan romló Honda-motorral tarkított küszködése után. És ami a legfontosabb: újra élvezi a motorozást és boldog – amit jól mutatott a pódiumon látott tánca is.

„Rendkívül fontos verseny volt. Az elején kissé merev voltam, mert buktam Austinban, buktam előző nap a sprinten, így az elején a teli üzemanyag mellett kicsit merev volt, ezért pozíciókat veszítettem. De megvolt a tempó a visszazárkózáshoz és ahhoz, hogy harcoljak Bagnaiával.”

„Szoros csata volt, mint a régi szép időkben. Ez jó, ilyen a versenyzés. Próbáltam becsukni az ajtót, de ő volt belül, előfordul az ilyesmi. Az utolsó körben pedig nagyon keményen húzta a gázt, megfutotta a leggyorsabb kört is. Próbáltam követni, de kicsit több volt benne. De rendkívül boldog vagyok az első nagydíjdobogó miatt” – értékelt a nyolcszoros világbajnok.

motogp-3-marquez

Marquez megérkezett a meccsbe, de Bagnaia jelezte, ki az úr

Marquez a Spanyol Nagydíj egész hétvégén a(z egyik) leggyorsabbnak tűnt: övé lett a pole, a sprinten az élen haladt, amikor 14 társához hasonlóan megtréfálta egy nedves folt, vasárnap pedig csak kemény küzdelemben maradt le a győzelemről. Ahogy a nyolcszoros világbajnok már pénteken jelezte: az alkalmazkodási fázis lezárult a Ducatival.

Ez pedig a jelek szerint azt jelentette, hogy megérkezett a közvetlen élbolyba – és bizonyos tekintetben akár azt is lehet mondani, hogy a Bagnaia elleni vereség ellenére is győztesnek tekinthető Marquez, hiszen egy GP23-as Desmosedici nyergében, azaz régebbi motorral érte el ezt az eredményt. Egyre inkább ki lehet jelenteni: bár a régi domináns Marquez már a múlté, de nagyon is számolni kell vele a legfontosabb pozíciók tekintetében is.

Bagnaia diadalának és főleg a két kemény visszatámadásának azonban ugyancsak volt üzenetértéke. Az olasz szokásosan haloványabban indította a hétvégéjét, az esős időmérőn csak a harmadik sorba kvalifikált, majd a sprinten belekeveredett vétlenül egy hármas akcióba, aminek ő itta meg a levét egy eséssel.

motog-4-bagnaia

Vasárnapra viszont – már nem először az elmúlt egy évben – újfent szintet lépett a kétszeres MotoGP-világbajnok, aki a hetedik helyről indulva, a hátsó egyenesben egy parádés dupla előzést is bemutatva már az első körben megérkezett az élre. Amelyet ugyan Martinnal szemben ideiglenesen elvesztett, de a pramacos spanyolt is közelről üldözte annak bukásáig, Marquezt pedig annak elképesztő tempója ellenére is maga mögött tudta tartani.

A regnáló vb-győztes ezzel jelezte: voltak ugyan problémái az első nagydíjakon – mindenekelőtt a hátsó gumi vibrációjával –, de még mindig ő az úr a háznál, azaz a Ducatinál. Ha minden összeáll alatta, nagyon nehéz őt legyőzni, fejben pedig elképesztően erős, ezt a Marquez elleni két okos visszatámadás ékesen bizonyította. Bagnaia megmutatta, hogy nemcsak egy érdemben „Marquez nélküli” mezőnyben állja meg a helyét, hanem a MotoGP előző évtizedének dominátora ellen is. Parádés csata volt kettejük között – és aligha az utolsó…

 

Martin nem tudja, miért bukott

A két gigász csatáját még inkább megfűszerezte volna valószínűleg, ha Martin talpon marad. A Pramac Racing versenyzője idén először hibázott, és bár 25 pontot hozott rajta Bagnaia, így is a spanyol vezeti a vb-tabellát. Az esésére viszont első körben nem tudott magyarázatot adni:

motogp-4-martin-crash

„Szomorú vagyok a mai miatt. Nagyszerűen rajtoltam, őriztem a vezetést, erősnek éreztem magam… aztán elszenvedtem egy bukást, amit nem tudok megmagyarázni, hogyan történt. Ki fogjuk elemezni az adatokat a csapattal, mert nem akarunk még egy ilyen hibát elkövetni.”

„Nem számítottam rá, hogy el fogok esni, hiszen még a kanyar korai szakaszán jártunk, szinte még egyenesen mentem. Voltak kanyarok, ahol kicsit többet kockáztattam, de a 6-os nem volt közöttük. Próbáltam konstans maradni, mindig ugyanott fékezni. Úgyhogy meg kell ezt értenünk, hogy fejlődhessünk” – idézi a vb-éllovast a Motorsport.com portál.

Egy ilyen megbicsaklás benne van, ezt leszámítva Martin elképesztően erős idényt produkál, és a sprintes sikere is azt mutatja, hogy a legtrükkösebb körülmények között is okosan tud versenyezni. Ez a mostani nulla aligha billenti ki a formájából – és akkor akár egy elképesztően kiélezett hármas versenyfutást is láthatunk majd a vb-címért Bagnaiával és Marquezzel.

motogp-5-martin-bagnaia-marquez

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: