Beszakadt egy autópálya Kínában, legalább 48 ember meghalt

AFP  20240502  34QP2XD  v3  HighRes  ChinaAccidentTrafficClimate
2024.05.02. 08:24
A heves esőzések miatt beszakadt egy autópálya a dél-kínai Kuangtung tartományban szerda hajnalban. A hegyoldalból huszonhárom autó zuhant a mélybe. A balesetben sokan megsérültek, és legalább 48 ember meghalt.

Beszakadt egy autópálya szerdán a dél-kínai Kuangtung tartományban a heves esőzések miatt. A hegyoldalból huszonhárom autó zuhant a mélybe, 48 ember halálát okozva – írja a kínai állami médiára hivatkozva az AP News hírügynökség. 

A kínai kormány közleménye szerint a sérültek száma csütörtök hajnalra elérte a harmincat, de egyikük állapota sem életveszélyes. A Meizhou-Dabu gyorsforgalmi út szerdán, hajnali 2 óra 10 perc körül omlott össze.

A beomlott szakasz csaknem 17,9 méter hosszú volt.

A szemtanúk arról számoltak be a helyi médiának, hogy mielőtt beomlott az útszakasz, egy hangos zajt hallottak, majd látták, hogy egy hatalmas lyuk tátong mögöttük.

A keresési munkálatokat nehezítette a folyamatos esőzés, a helyszínen lezúduló kavics és föld, ami kockázatot jelentett a munkásoknak – mondta a tűzoltóság egyik tisztviselője, hozzátéve, hogy a mentőcsapatok tíz sávra osztották a területet, kutyákkal és életjelző eszközökkel, kotrógépekkel és darukkal kutatták át a területet.

A kínai állami média jelentése szerint Hszi Csin-ping kínai elnök a legnagyobb erőfeszítésekre szólított fel az életmentés és a veszélyek elhárítása érdekében, miután továbbra is erős esőzések várhatóak.

A közösségi médiában videók és fotók jelentek meg az autókkal teli beszakadt útról.

Az elmúlt négy hétben több mint 56 centiméternyi eső esett a megyében, több mint négyszer annyi, mint tavaly. A múlt hétvégén a tartomány fővárosában, Kuangcsouban egy tornádó miatt öt ember halt meg.

Mejcsou egyike a dél-kínai Kuantung tartomány azon területeinek, amelyet április vége óta súlyos esőzés és jégeső sújt, veszélyes sárcsuszamlásokat okozva a térségben.

Több mint 100 ezer embernek kellett elhagynia az otthonát

Ahogy az Index beszámolt róla, április közepe óta szakadó esőzések sújtják Kuangtung tartományt, felduzzasztva a folyókat a Gyöngy-folyó deltájában, és áradásokat okozva a hegyvidéki területeken. A folyamatos esőzések miatt a dél-kínai tartományból mintegy 110 ezer embert telepítettek ki.

A térségben időjárási figyelmeztetést adtak ki, heves viharokra hívták fel a figyelmet a tengerparti területeken. Az ítéletidő miatt többen meghaltak vagy eltűntek.

(Borítókép: Egy autópálya beomlott szakasza látható légi felvételen a dél-kínai Guangdong tartományban lévő Meizhou közelében 2024. május 1-én. Fotó: CNS / China out / AFP)