Két év börtön fenyegeti a játékvezetőt brutálisan kiütő klubelnököt

2023.12.13. 06:22 Módosítva: 2023.12.14. 06:41
Tovább gyűrűzik a hétfői esti török futballbotrány, melynek lényege, hogy az Ankaragücü–Rizesport Süper Lig-mérkőzés (1–1) lefújása után Faruk Koca, a fővárosiak klubelnöke egy jobbegyenessel leütötte Halil Umut Meler FIFA-bírót. Időközben Kocát őrizetbe vették, majd a sportvezető lemondott elnöki tisztségéről. Ezzel azonban nincs lerendezve az ügy, török sportjogászok szerint akár kétéves börtönbüntetés is várhat Kocára, mivel közfeladatot ellátó személyt bántalmazott.

A szerencsejátékban 18 éven felüli, sérülékenynek nem minősülő személyek vehetnek részt. A túlzásba vitt szerencsejáték függőséget okozhat.

Úgy néz ki, az év futballbotránya zajlott hétfő este az Ankaragücü–Rizespor török Süper Lig futballmérkőzés lefújása után. Amikor Halil Umut Meler játékvezető lefújta az 1–1-es döntetlennel végződött meccset, Faruk Koca, a fővárosiak klubelnöke a pályára rontott több vezető és szurkoló kíséretében, és egy hatalmas jobbegyenessel kiütötte a bírót, aki a földre került, majd jókora duzzanattal a bal szeme fölött a biztonságiak kíséretében ment be az öltözőbe. 

Melert azonnal bevitték a kórházba, ahol jelenleg is ápolják, mivel elrepedt a csont a szemüregénél, és nyakmerevítőt is kell viselnie a fényképek tanúsága szerint. Ezek a fejlemények igencsak ellentmondanak Koca szánalmas védekezésének, miszerint csak egy kicsit „arcul csapta” a bírót, aki az elnök szerint csak öt másodperccel az incidens után terült el a földön. 

Mehmet Büyükeksi, a Török Labdarúgó-szövetség (TFF) elnöke meglátogatta a kórházban Melert, és átnyújtotta neki a mobiltelefonját, amin keresztül Recep Tayyip Erdogan köztársasági elnök mielőbbi felépülést kívánt a súlyosan bántalmazott játékvezetőnek.

Erdogan, aki hamarosan Magyarországra látogat, egyébként Rize városából származik, amelynek a Rizespor a reprezentatív csapata (itt játszik Mocsi Attila, aki azonban az ominózus hétfői mérkőzésen nem lépett pályára). Később Ali Yerlikaya belügyminiszter is vizitált a lábadozó bírónál. 

Súlyos büntetés néz ki az elnöknek

Kocát az eset után őrizetbe vették azzal a két szurkolóval együtt, akik megrugdosták a földön fekvő bírót. Az eset annyira megviselte a 37 éves Melert testileg és lelkileg egyaránt, hogy már a kórházban kijelentette, pályafutása befejeződött, több mérkőzést nem vezet. 

Ami Kocát illeti, a török sportjogászok szerint nagyon súlyos büntetés vár rá. A hurriyet.com.tr azt írja, hogy mivel a játékvezetők közfeladatot ellátó személynek minősülnek, a Melert megtámadó klubelnökre akár kétéves letöltendő börtönbüntetés is várhat.

Ezen felül a minimális sportszakmai büntetés 200 napos felfüggesztés és 12 500 eurós pénzbírság, a maximum pedig ennek a duplája, 26 000 euró és 400 nap. Persze ha két évre lecsukják, akkor a 400 napos eltiltás okafogyott, hiszen azt az időt eleve börtönben tölti.

Koca különben ismert politikus, Erdogan kormánypártjának, az Igazság és Haladás Pártjának (AKP) a parlamenti képviselője volt 2002 és 2011 között.

A sors iróniája, hogy az 59 éves, négygyermekes Kocát tavaly októberben a török szövetség fair play díjjal tüntette ki.

A vagyonát külkereskedelemmel megalapozó Koca Erdogan legszűkebb belső köréhez tartozott, és 2006-ban emelkedett országos hírnévre, amikor a köztársasági elnök rosszul lett a belülről lezárt gépkocsijában, és Koca mentette ki onnan olyanformán, hogy egy kalapáccsal betörte az elnök autójának golyóálló szélvédőjét, és azon keresztül tudták kihúzni onnan Erdogant. 

Az AKP végrehajtó bizottsága egyébként kedden összeült, és azonnali hatállyal kizárta Kocát a pártból.