Nagy Márton: Nem hatalmi kérdés a kinevezésem a Gazdasági Kabinet élére

2023.12.13. 08:36
„Dolgozni kell tovább, nem gondolom, hogy a pozíció a lényeg, alapvetően a munkát kell összefogni. A koordináló szerepkörnek a gazdasági miniszter kezében kell lennie, nem kerültem magasabb pozícióba, ez nem hatalmi kérdés” – nyilatkozta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter az Economxnak, majd kiemelte: a hatalmi kérdések helyett a feladatra kell koncentrálni.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter nyilatkozatott az Economxnak, melyben az alábbi főbb kijelentéseket tette:

  • A kinevezését a gazdasági kabinet élére úgy értékelte, hogy „dolgozni kell tovább, nem gondolom, hogy a pozíció a lényeg, alapvetően a munkát kell összefogni”.
  • A tárcavezető szerint a koordináló szerepkörnek a gazdasági miniszter kezében kell lennie, így nem került magasabb pozícióba: „ez nem hatalmi, hanem szakmai, és szervezési kérdés”.
  • A hatalmi kérdések helyett a feladatra kell koncentrálni. „A megtisztelő feladatom pusztán annyi, hogy megkönnyítsem a miniszterelnöki döntéshozatalt.”
  • A gazdasági növekedés helyreállításában három kihívással szembesül a kormány. Egyrészt bizalmat kell építeni, hogy a reálbér-emelkedés jobban megmutatkozzon a fogyasztásban. A második nagy feladat, hogy a belföldre termelő vállalatok beruházásainak aktivitását helyre kell állítani. A harmadik pedig, hogy a munkaerőpiacon az aktivitási rátát növelni kell.
  • Nagy Márton szerint helyre kell állítanunk azt az aszimmetriát, ami a beruházások területén kialakult: fenn kell tartani az exportálók beruházását, viszont a belföldi szektorét növelni kell. Ehhez alacsonyabb hitelkamatok, alacsonyabb energiaköltségek és kiszámítható gazdaság szükséges. Ezen dolgozik a kormány.
  • „Mindenekelőtt szögezzük le még egyszer, Magyarországnak járnak az uniós források, ezek nem adományok. Korábban pusztán annyit mondtam, hogy ezeket a forrásokat nem kell túlértékelni” – mondta az uniós forrásokkal kapcsolatban.
  • Ugyanakkor a gazdaságfejlesztési miniszter szerint a gazdaság bebizonyította idén, hogy uniós források nélkül is talpon tud maradni. Látható, „az uniós források nélkül is képesek vagyunk kilábalni a válságból.”
  • Az FDI (külföldi működőtőke) képes átvenni az uniós források szerepét, sőt Nagy Márton szerint „bizonyos fejlettségi szint után Magyarország nettó befizető lesz. Így a gazdaságnak fel kell készülnie arra, hogy hosszú távon az uniós források nélkül kell fenntartania a növekedési pályát.”
  • A reptérvásárlással kapcsolatban leszögezte, hogy „van egy tulajdonosi kör, amellyel meg kell egyezni az eladási árról, itt már nagyon közel vagyunk a megállapodáshoz, illetve van egy hitelezői kör, amellyel meg kell egyezni az adósság megújításról.”
  • Csatlakozhat befektetőnek a katari Befektetési Hatóság. Ugyanakkor az akvizíció akár jövő év elejére is tolhatja az ügylet zárását.