100 éves a kismegszakító, amely lehetővé teszi az energetikai átállást

forrás: Prím Online, 2024. május 6. 16:29

Az ABB-nek a maga nemében első kismegszakítója (Miniature Circuit Breaker/MCB) már 100 éve biztosítja az elektromos áramkörök védelmét, és a jövő fenntarthatósági igényeihez igazodva napjainkban is tovább fejlődik. Mivel az összes tűzeset közel egynegyede lakóépületekben keletkezik, ezért kijelenthető, hogy a kismegszakítók az otthonok biztonságossá tételével forradalmasította az életmódunkat, sőt megteremtette az elektromos biztonságot az egész társadalom számára, a vasúti infrastruktúrától kezdve a gyárakon, a kereskedelmi épületeken át, az adatközpontokig.

 

• A 100 éves múltra visszatekintő elektromos biztonságtechnika területén is központi jelentőségűvé válik az innováció a biztonságos, nettó nulla kibocsátást célul kitűző energetikai átállás során, mivel a megújuló energiaforrások áramhálózat-menedzsmentet követelnek meg. 

• Az ABB kismegszakítója (MCB-je) a maga nemében az első, és továbbra is iparági mércét jelent a teljesítmény, a kompakt méret, a csatlakoztathatóság és az áttekinthetőség terén.  

• A rugalmas, időtakarékos konstrukciók egyszerűbb telepítést tesznek lehetővé, segítve az iparágban jelenleg tapasztalható szakemberhiány kezelését. 

  

A kismegszakítók érzékelik az olyan elektromos hibákat, mint a rövidzárlat és a túláram, és 10 milliszekundumon belül, azaz egy szempillantásnál tízszer gyorsabban megszakítják az áramkört. Ezután a készüléket gyorsan és egyszerűen vissza lehet kapcsolni, anélkül, hogy azt ki kellene cserélni. A nettó zéró kibocsátású jövő felé vezető átmenet során elengedhetetlen az elektrifikáció fokozása és a diverzifikáltabb megújuló energiaforrások integrálása. Ez azt jelenti, hogy a védelmi berendezéseknek még nagyobb elektromos terhelést kell kezelniük az áramellátás és az energiaigény változásai mellett. Az ABB berendezései a napelemektől kezdve a hőszivattyúkon át az elektromos járművekig minden rendszerben biztosítják az elektromos biztonságot, és további védelmet nyújtanak az olyan hibák ellen, mint a hibaáram, a túlfeszültség, a földzárlati áram vagy az ívzárlat.

 

 

Aldo Sciacca, az ABB Energetika Smart Buildings divízióhoz tartozó Energiaelosztás (Energy Distribution) részleg vezetője szerint: „Jövőorientált portfóliónk középpontjában az energiahatékonyság és az áttekinthető, fenntartható gyakorlatok, módszerek megvalósítása áll. Emellett hangsúlyt fektetünk az egyszerű telepítésre is, ami felbecsülhetetlen érték, amikor az iparág a szakképzett munkaerő hiányával néz szembe. Kompakt, moduláris és rugalmas konstrukcióink révén lehetővé tesszük az épületek korszerűsítését és a megújuló energiaforrások gyors és biztonságos integrálását. Ez kulcsfontosságú szerepet játszik fenntartható jövőnk, modern közösségeinek nagyvárosainak és városias környezetének biztonságos kialakításában.”

 

A mai védelmi készülékek világszerte biztonságosabbá, intelligensebbé és fenntarthatóbbá teszik az új és a régi épületeket. A kompakt kialakítás lehetővé teszi az utólagos felszerelést még olyan műemléképületekben is, ahol a telepítésükhöz a hely korlátozott mértékben áll rendelkezésre. A világ számos történelmi jelentőségű épületében, például a hollandiai Kinderdijk szélmalmaiban és a németországi Aachen székesegyházában található faszerkezetek különösen érzékenyek az elektromos veszélyekre, és könnyen  tüzet foghatnak. Ezeken az UNESCO világörökségi helyszíneken az elektromos rendszereket olyan kompakt védelmi eszközök telepítésével korszerűsítették, mint az ívzárlatfigyelő készülékek (AFDD relék), amelyek beépített túláramvédelmet biztosító áram-védőkapcsolóval (RCBO) rendelkeznek, így még évszázadokon át védik ezeket a kulturális műemlékeket.

 

Hugo Stotz

 

A kismegszakító története 

 

1918-ban az ABB elődje, a Brown, Boveri & Cie (BBC) felvásárolta a Stotz Kontaktot, a mannheimi (Németország) elektromos termékeket gyártó vállalatot. A vállalat alapítója, Hugo Stotz a BBC-nél maradt, és főmérnökével, Heinrich Schachtnerrel együttműködve feltalálta az első visszakapcsolható kismegszakítót, amelyet 1924 novemberében szabadalmaztattak. 

 

A termikus és mágneses kioldást kombináló, újrafelhasználható kismegszakítót 1924-ben szabadalmaztatták. A készülék a nagy feszültségű áramok kikapcsolására és visszakapcsolására volt alkalmas, ami azt jelentette, hogy a készülékeket nem kellett újra és újra kicserélni. Ma az ABB-nek világszerte nyolc olyan üzeme van, amely kismegszakítókat gyárt. Az évente gyártott kismegszakítók pólusainak száma meghaladja a 100 milliót. 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Újra a megszokott mederben a FoxPost, levonult a szökőárszerű terhelés

A FoxPost felszámolta azt a Maglódon felállított ideiglenes csomagautomatát, amely az elmúlt hetek rendkívüli terheléshullámának kezelésére szolgált, egyidejűleg megszüntették a további rendkívüli intézkedéseket is. A döntésre azért került sor, mert a probléma megszűnt és a működés ismét a szokott mederben folyik. Ezzel egyidőben a vállalat több száz új csomagautomata telepítésébe kezdett országszerte.

2024. május 19. 14:40

Még mindig rengeteg ügyfél bankol ezzel a világelső, de drága magyar találmánnyal

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2024. februári adatai szerint a számlavezetés során a bankok felé kifizetett díjak 15 százalékát teszik ki az SMS szolgáltatások. Bár a jegybank nyolcezer forint közelébe becsülte az SMS-ekre fordított éves átlagos ügyfélköltséget, a BiztosDöntés.hu szerint ez a költség még ennél nagyobb is lehet. Pedig ma már a legtöbb banknál létezik erre egy ingyenes alternatíva, melyre könnyen át lehet állni.

2024. május 19. 12:34

Újabb régiós szolgáltató központot hoz Budapestre a Schneider Electric

Budapesten hozza létre új, Europe Services Hub elnevezésű szolgáltató központját a Schneider Electric, az energiamenedzsment és ipari automatizálási megoldások területén vezető multinacionális vállalat. A tervek szerint 2025-re 100 fősre bővülő csapat az európai országokban dolgozó helyi stábokkal együttműködve az egész kontinenst lefedi majd a magyar fővárosból.

2024. május 19. 10:26

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59