Rakétatámadások érték Kijevet, folytatódnak a harcok Donyecknél és Harkovnál

Események

Ukrajna, Oroszország, konfliktus, háború, ukrán, orosz, 2023.12.12., rom, romok
This photograph taked on December 10, 2023 shows a gymnastic room of a school in Kostiantynivka destroyed by a missile strike in the Donetsk region, amid the Russian invasion of Ukraine. (Photo by Anatolii Stepanov / AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 658. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül25 bejegyzés
05:47
december 13, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt kedden

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

05:48
december 13, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukrán védelmi miniszter és a főparancsnok a fronton

Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszter és Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka kedden közös látogatást tett az ország keleti felében futó frontvonalakon - közölte a kijevi védelmi minisztérium.

A tárca szerint az aktuális helyzetről tájékozódtak, katonákat tüntettek ki és egy közös cselekvési tervet készítettek elő.

A minisztérium egyúttal közzétett egy videofelvételt, amelyen Umerov és Zaluzsnij látható Olekszandr Szirszkij, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka társaságában.
Umerov később sajtótájékoztatóján cáfolta, hogy a kijevi kormányzat Zaluzsnij leváltására készülne, aminek lehetőségéről az ukrán sajtó cikkezett. A kérdés nem merült fel - mondta a miniszter. (MTI)

05:50
december 13, 2023
Vágólapra másolva!

Putyin karácsonyi ajándékáról beszélt Biden

Az Egyesült Államok újabb 200 millió dollár katonai támogatást juttat el Ukrajnába - jelentette be Joe Biden elnök kedden, amikor a Fehér Házban fogadta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt.

A kétoldalú megbeszélést megelőzően újságírók előtt az Ukrajna további támogatását tartalmazó javaslatának elfogadását sürgette Joe Biden, és Volodimir Zelenszkij is annak gyors megszavazását kérte. Joe Biden úgy fogalmazott, hogy a most hozott döntések a következő évtizedeket fogják meghatározni, különösen Európát illetően. A Kongresszusnak meg kell szavaznia a javaslatot, hogy ne nyújtson át Vlagyimir Putyinnak "karácsonyi ajándékot" - tette hozzá.

Volodimir Zelenszkij azzal érvelt a folytatódó támogatás mellett, hogy az eddig megkapott segítségek révén országa képes volt katonai sikerekre, és azt állította, hogy a Fekete-tengeren győzelmet aratott Oroszország felett. (MTI)

06:27
december 13, 2023
Vágólapra másolva!

Több mint nyolcezren jöttek tegnap Ukrajnából

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 4210 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 4198 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte a legfrissebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság. 

A beléptetettek közül a rendőrség 52 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében - áll a tájékoztatásban. 

07:44
december 13, 2023
Vágólapra másolva!

Elképesztő rakétacsapás érte reggel Kijevet

Orosz rakétacsapás érte ma reggel Kijevet, a támadásban legkevesebb 45 ember sérült meg - közölte Vitalij Klicsko polgármester a Telegramon. Az eddigi információk szerint tizennyolc embert szállítottak kórházba, köztük két gyermeket.

09:30
december 13, 2023
Vágólapra másolva!

53 sebesült a Kijevet ért rakétatámadásban

53 ember sérült meg a Kijevet ért rakétatámadásban, húsz embert, közöttük két gyereket kórházba vittek - jelentette be Vitalij Klicsko polgármester

A tájékoztatás szerint a rakétatörmelék megrongálta egy magasház homlokzatát, egy erkély kigyulladt, legkevesebb nyolc autó pedig kiégett.

10:25
december 13, 2023
Vágólapra másolva!

Újra működik az egyik lengyel-ukrán határátkelő

Újra megnyitották a forgalmat a lengyel-ukrán határon lévő Dorohusk-Jahodyn átkelőnél, miután egy lerobbant teherautó miatt elakadt a forgalom - jelentette az RMF24 lengyel média.

Az akadály elhárításával a teherautók "minden nehézség nélkül" folytathatják a határátkelést - közölte a lengyel rendőrség.

A helyi lengyel hatóságok hozzátették, hogy még mindig hosszú a sor, és akár 32 óráig is eltarthat a határátkelés.

11:11
december 13, 2023
Vágólapra másolva!

Erős robbanások rázták meg Kijevet

Kijev és Csernyihiv régiókra légiriadót rendeltek el, amelyet követően erős robbanások rázták meg Kijevet, ami után az ukrán főváros egyes területein megszűnt a vízellátás.

Az orosz hadsereg tavaly október 10-e óta rendszeresen csapásokat mér az ukrán hadiiparra, a katonai közigazgatásra, a kommunikációs és energetikai létesítményekre. Mint az oroszok már többször jelezték, ez a válasz a krími híd elleni támadásra és az oroszországi polgári infrastruktúra elleni egyéb támadásokra.

11:32
december 13, 2023
Vágólapra másolva!

Áram nélkül maradt Oroszország egy része

A Rosztovi területen a rossz időjárás miatt mintegy 100 ezer ember maradt áram nélkül - közölte Vaszilij Golubev, a régió kormányzója Telegram-csatornáján.

A katasztrófavédelem munkatársai egész éjjel dolgoztak, és most is folytatják az áramellátás helyreállítását

- tette hozzá.
Éjfél körül megjavítottak egy nagyfeszültségű vezetéket, ami lehetővé tette, hogy újrainduljon az áramszolgáltatás Rosztov-na-Don Alekszandrovka körzetében és Aksaj egy részén.

12:00
december 13, 2023
Vágólapra másolva!

Kamikaze drónokkal támadták Ukrajnát az oroszok

Oroszország kedden 15 Shahed "kamikaze" drónt lőtt ki Ukrajnára. A Shahed egyirányú támadásra alkalmas, személyzet nélküli légi járműveket (OWA-UAV) a krími Balaklava körzetből indították - közölte a Védelmi Minisztérium. Szakértők szerint ez az első alkalom, hogy erről a helyszínről indították őket.
Ez az ötödik drónindító hely, amelyet az Ukrajna elleni orosz támadások során használtak a Cape Chauda, Yeysk, Primorsko és Kurszk mellet.

12:18
december 13, 2023
Vágólapra másolva!

Donyeck és Harkov városát támadták az ukránok

Az ukrán fegyveres erők kilenc NATO-gránátot lőttek ki Donyeckre és Harkovra.


Ukrajna fegyveres alakulatai által rögzített lövések Galicinovka település irányába reggel  - Donyeck város (Kirov körzet) irányába három 155 mm kaliberű, majd további három ugyanilyen kaliberű lövedéket lőttek ki a Horlivka Nikitovka és a donyecki Kujbisev körzetben.

13:18
december 13, 2023
Vágólapra másolva!

Újra megnyithatják a krasznodari repülőteret

A december 15-i tesztrepülést követően újra megkezdheti működését a krasznodari repülőtér - tájékoztatták a hatóságok a RIA Novosztyit a régió Közlekedési és Útügyi Minisztériumára hivatkozva. A tervek szerint tesztrepülést hajtanak végre, amelynek eredményei alapján döntenek a repülőtér megnyitásának lehetőségéről - közölték a helyi hatóságok. A repülést az Azimut légitársaság végzi majd, ami a moszkvai Vnukovo repülőtérről indul.

14:01
december 13, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán gyalogságot támadtak az oroszok

A tulai légidesszant csapatok egyik páncélos csoportja megsemmisítette az ukrán gyalogság egy csoportját a donbásszi Szoledar közelében.

A rohamosztagok akcióit BMD-4M páncélos csoportok támogatják, amelyek zárt lőállásból tüzelnek az ellenségre - közölte az orosz védelmi minisztérium.
A céljelzést követően az ejtőernyősök az előkészített állásokba vonultak és tüzet nyitottak az ukránokra, valamint drónnal is támadták őket.

14:35
december 13, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország gyengítené Ukrajna támogatását

Az orosz téli offenzíva elsősorban az Ukrajnának nyújtott nyugati támogatás gyengítésére irányult egy tanulmány szerint.

Az Institute for the Study of War (ISW) legújabb tanulmánya az amerikai hírszerzés értékelésére hivatkozik, amely szerint az őszi és téli kelet-ukrajnai orosz offenzívák célja elsősorban a Kijevnek nyújtott támogatás gyengítése, nem pedig a katonai előnyök elérése.
Az amerikai hírszerzés állítólag azt is felmérte, hogy a hadműveletek csak súlyos orosz veszteségeket eredményeztek és semmilyen hadműveleti szempontból nem hoztak jelentős nyereséget.Az ISW értékelése szerint az orosz erők legalább 2023. november közepe óta próbálják visszaszerezni a hadszíntéri szintű kezdeményezést Ukrajnában, és most valószínűleg a front több szektorában is támadó hadműveletekre kötelezték el magukat az őszi-téli szezon - időjárási szempontból - legnehezebb időszakában.

15:49
december 13, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb váddal illetik a börtönben lévő újságírónőt

Új büntetőeljárást indítottak az őrizetben lévő orosz-amerikai újságírónő ellen. Orosz forrásokra hivatkozó sajtóinformációk szerint azzal vádolják, hogy hamis információkat terjesztett az orosz hadseregről.

Alsu Kurmasheva, a Szabad Európa Rádió újságírója október 18. óta van őrizetben, miután júniusban őrizetbe vették, amikor megpróbált elrepülni Oroszországból, miután meglátogatta édesanyját. Azért fogták el, mert az orosz hatóságok szerint nem jelezte, hogy ügynök.

16:19
december 13, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán raktárakat és műhelyeket semmisítettek meg az oroszok

Drónok összeszerelő- és javító-műhelyeire támadtak az oroszok. Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint pilóta nélküli légi járművek, rakétacsapások és tüzérségi csapatok megsemmisítették az ukránok drónműhelyeit. Ezen kívül három lőszerraktár és egy üzemanyagraktár, egy 79K6 Pelican 79K6 fázisvezérelt radarállomás, valamint 118 területen lévő ember és felszerelés kapott találatot.

16:44
december 13, 2023
Vágólapra másolva!

HIMARS löveget hatástalanított az orosz légvédelem

 

Orosz légvédelmi rendszerek két HIMARS MLRS löveget és hat ukrán drónt lőttek le az elmúlt 24 órában - közölte szerdán az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata.
Tavaly február óta összesen 550 ukrán katonai repülőgépet, 257 helikoptert, 9661 pilóta nélküli légi járművet, 442 légvédelmi rakétarendszert, 14 026 harckocsit és más páncélozott harcjárművet, 1188 többszörös rakétavetőt, 7322 tábori tüzérségi és aknavető ágyút, valamint 16 263 darab speciális katonai járművet semmisítettek meg.

17:23
december 13, 2023
Vágólapra másolva!

150 katonát vesztettek az ukránok a nyugati térségben

Az ukrán csapatok mintegy 150 katonát veszítettek el Kupjanszk és Krasznoliman térségében. Az orosz egységek összehangolt akciói visszaverték az AFU 14., 43., 60. és 115. gépesített dandárjának nyolc támadását a harkovi területen lévő Szinkovka, Ivanovka, Jagodnoje települések és a Liman-tó térségében. Ezenkívül a 115. gépesített dandárt és az 57. motorizált gyalogos dandárt is tűz alá vették.

17:47
december 13, 2023
Vágólapra másolva!

Börtönbüntetésre ítéltek egy ukrán katonát

18 év börtönbüntetésre ítélték Anton Baidrakov ukrán tengerészgyalogost, akit azzal vádolnak, hogy megölt egy mariupoli lakost és megpróbálta átvenni a hatalmat a Donyecki Népköztársaságban - közölte az orosz főügyészség Telegram-csatornája.

Decemberben az Ukrán Fegyveres Erők tengerészgyalogos dandárjának tagjaként a donyecki területére küldték szolgálatra. 2022 márciusában Mariupolban egy ipari övezet területén őrizetbe vett egy helyi lakost, akit március 27-én megölt. A 18 év börtönbüntetésből az első 3 évet börtönben,a büntetés fennmaradó részét pedig büntetőtelepen kell letöltenie az egykori katonának - áll a közleményben.

17:55
december 13, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán aknavetőt lőttek ki az oroszok

Az Orosz Fegyveres Erők Giacint-B egysége Zaporozsjénál megsemmisítette az ukránok egyik aknavetőjét, amely egy erődítményből lőtte az oroszokat. Az AFU 120 milliméteres aknavetőt az orosz egység összehangolt munkával lőtte ki - közölte az orosz védelmi minisztérium képviselője.

20:09
december 13, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna légvédelmi rendszert kap a németektől

A Berlin által korábban ígért második Patriot légvédelmi rendszert még idén leszállítják Ukrajnának - közölte Olaf Scholz német kancellár december 13-án.

20:44
december 13, 2023
Vágólapra másolva!

Hackerek törték fel egy nagy ukrán bank rendszerét

December 12-én "masszív" hackertámadás érte a Monobank-ot, Ukrajna egyik legnagyobb bankját - közölte Oleh Horokhovskyi, a vállalat társalapítója és vezérigazgatója.

21:30
december 13, 2023
Vágólapra másolva!

Norvégia újabb segélyt jelentett be

Norvégia december 13-án egy korábban bejelentett többéves támogatási terv részeként újabb segélycsomagot jelentett be Ukrajnának, ami többek között légvédelmi felszereléseket tartalmaz majd.

22:17
december 13, 2023
Vágólapra másolva!

A Reuters titkosítás alól feloldott iratokhoz jutott

A Reuters egy titkosítás alól feloldott amerikai hírszerzési jelentésre hivatkozva arról számolt be, hogy Oroszország a teljes körű invázió kezdete óta 315 ezer katonát vesztett Ukrajnában, ami a 2022. februárjában Ukrajnában lévő katonai állományának közel 90%-át jelenti.

05:35
december 14, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.