Voks 2024

Döntött a Fővárosi Választási Bizottság: Borbély Lénárd nem tiltotta ki Orbán Viktort Csepelről

A Csepeli Fidesz szerint Borbély Lénárd csepeli polgármester kitiltotta Orbán Viktor miniszterelnököt.

2024.05.07 11:36MTI

Elutasította Dudás Zoltán, a csepeli Fidesz-KDNP helyi polgármesterjelöltjének beadványát a Fővárosi Választási Bizottság. Németh Szilárd jelöltje több pontban emelt kifogást az önkormányzat lapjával, a Csepeli Hírmondóval kapcsolatban. Ennek egyik eleme, hogy szerinte Borbély Lénárd, Csepel polgármestere kitiltotta Orbán Viktort az újságból. A Fővárosi Választási Bizottság nem tartotta megalapozottnak a kifogást és mindegyik pontját elutasította - tájékoztatta a ma.hu-t Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata sajtóosztálya.

Az önkormányzat lapja az esélyegyenlőséget szem előtt tartva minden csepeli polgármesterjelöltnek lehetőséget biztosított programja bemutatására. A kifogás lényegi pontja szerint a Csepeli Hírmondó 2024. május 1-jén megjelenő lapszáma nem tartalmazta Dudás választási programjának bemutatását, arra hivatkozva, hogy a jelölt által a sajtóterméknek küldött anyag politikai hirdetés és emiatt nem jelentethető meg. A jelölt egy olyan fotót kívánt közzétenni, amelyen együtt látható Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke, és Dudás Zoltán fideszes polgármesterjelölt.

A választási eljárási törvény pontosan rendelkezik, milyen feltételekkel lehet a kampányidőszakban közzétenni politikai hirdetést. A Csepeli Hírmondó szerkesztősége korábban úgy döntött, hogy nem jelentkezik be az Állami Számvevőszék nyilvántartásába, így ilyen típusú politikai hirdetések a törvény szerint nem közölhetők a lapban.

A bizottság álláspontja szerint nem állapítható meg az esélyegyenlőség elvének megsértése, nem állapítható meg jogsértés, így nem állapítható meg ezzel összefüggésben a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás elvének megsértése sem.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.