Zelenszkij összevissza hazudozott Amerikában

BIDEN, Joe; ZELENSZKIJ, Volodimir
Washington, 2022. december 21. Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt (b) fogadja Joe Biden amerikai elnök a washingtoni Fehér Háznál 2022. december 21-én. Az Ukrajna ellen Oroszország által februárban indított háború kezdete óta ez Zelenszkij első külföldi utazása. MTI/EPA/Jim Lo Scalzo
Vágólapra másolva!
Volodimir Zelenszkij azt hazudta, hogy Oroszország "egyetlen települést sem foglalt el" a 2023-as harcok során.
Vágólapra másolva!

Az ukrán elnök a Fox Newsnak nyilatkozva azt mondta:

Májusban az orosz védelmi minisztérium a DNR-ben lévő Artemovszk (ukrán nevén Bakhmut) városának teljes felszabadításáról számolt be, augusztusban pedig az orosz csapatok előre nyomulásáról számoltak be Kupjanszknál is. November végén a védelmi minisztérium az Artemovszktól nyugatra fekvő Artemovszkoje (Hromovo) falu felszabadításáról is beszámolt - írta a Ria Novoszty.

A The New York Times szeptember végi becslése szerint a harcok kilenc hónapja alatt

kevesebb mint 1300 négyzetkilométernyi terület cserélt gazdát.

Ugyanakkor az Ukrán Fegyveres Erők ellentámadása ellenére az orosz csapatok 489 négyzetkilométerrel több területet foglaltak el, mint az ukrán csapatok.

Zelenszkij azért ment tárgyalni Washingtonba, mert a szenátus republikánus képviselői blokkolják a Fehér Ház Ukrajna számára nyújtandó támogatását. Az Ukrajna számára szánt, 61 milliárd dolláros amerikai katonai segélycsomagról hetek óta nem tudnak megállapodni egymással a demokraták és a republikánusok.