Egy ország várta, végre lelassult az ingatlanok drágulása

2024.05.09. 11:38
Országos viszonylatban és a budapesti lakáspiacon lelassult az ingatlanok áremelkedése, míg vidéken csökkenésbe fordult áprilisban a növekedés. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint azért állt be a fordulat, mert az élénkülő lakáspiaci forgalom ellenére az eladóknak muszáj figyelembe venniük a vásárlók fizetőképességét.

Áprilisban jelentősen lassult a lakásdrágulás üteme márciushoz képest az országos és a budapesti lakáspiacon is. A márciusi 1,7 százalékos havi drágulási ütem áprilisban 0,3 százalékra mérséklődött országos viszonylatban, a budapesti csaknem 1,5 százalékos áremelkedés pedig 0,8 százalékra lassult – derül ki az ingatlan.com lakásárindexéből.

Ezen kívül az ország három régiójában is árcsökkenést figyeltek meg az előző hónapban. 

Az év első négy hónapjában a kereslet élénkülése minimális lendületet adott a lakásárak emelkedésének is, ami áprilisra kifulladt. Ez jó hír lehet a vevők számára, mert a több adásvételnek köszönhetően bővül a kínálat, továbbköltözés esetén pedig könnyebben lehet értékesíteni a már meglévő otthonokat

– mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője, aki azt is megjegyezte, hogy a következő ingatlan megvásárlásakor nem kell jóval magasabb árakkal számolni, ami szerinte az élénkülő lakáspiacokon ritka jelenség. 

Áprilisban az országos és a budapesti lakásárindex is 1,9 százalékos drágulást mutat az első negyedév adataihoz képest. A márciusi szintekkel összevetve viszont jelentősen lassult a drágulás üteme az egész országban. 

Mint közölték, a fővárosban márciusban még 1,4 százalékkal emelkedtek a lakásárak, áprilisban viszont ez csaknem felére csökkent, 0,8 százalékra. A Pest megyei csaknem egyszázalékos márciusi drágulás stagnálásba váltott múlt hónapban.

Az eladóknak muszáj figyelembe venniük a vásárlók fizetőképességét

A nyugat-dunántúli, észak-magyarországi és dél-alföldi régiókban látott korábbi áremelkedés pedig csökkenésbe fordult áprilisban. A Debrecent is magába foglaló észak-alföldi régióban 2,8 százalékkal kerültek feljebb az árak márciushoz képest, a Baranya megyének is helyet adó dél-dunántúli régióban pedig a márciusi árcsökkenés áprilisban 1,8 százalékos drágulásba fordult át.

Országos viszonylatban a márciusban látott csaknem kétszázalékos áremelkedés áprilisban 0,3 százalékra lassult, ami már csak stagnálásnak felel meg.

Az ingatlan.com szakértője szerint a lakásdrágulás enyhülése leginkább annak köszönhető, hogy az élénkülő lakáspiaci forgalom ellenére az eladóknak muszáj figyelembe venniük a vásárlók fizetőképességét. Ez sokat javult az elmúlt hónapokban, részben a lakáshitelkamatok csökkenésének, részben pedig az állami támogatások bővítésének köszönhetően. A lakáspiaci kereslet összességében viszont még nem éri el az utolsó „békeévnek” számító 2021-es szintet, amikor a lakásdrágulás is a jelenleginél jóval tempósabb volt.