Az amerikaiak megalázták Zelenszkijt, aki erre összevissza kezdett beszélni - mutatjuk!

Vágólapra másolva!
Az ukrán elnök szerint Ukrajna a Fekete-tengeren győzelmet aratott Oroszország felett, mindez pedig az eddigi amerikai támogatásoknak köszönhető. Zelenszkij ezt az amerikai elnökkel folytatott megbeszélése kapcsán jelentette ki, miután Joe Biden bejelentette, hogy az USA újabb 200 millió dolláros támogatást nyújt Ukrajnának - ez a több tízmilliárdos tervekhez képest megalázóan kicsi összeg.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok elnöke sürgette az Ukrajna további támogatását tartalmazó javaslata elfogadását, ahogyan Volodimir Zelenszkij is annak gyors megszavazását kérte - összegezte a Magyar Nemzet.
Az ukrán elnök azzal érvelt a támogatás mellett, hogy

az eddig megkapott segítségek révén országa képes volt katonai sikerekre, és azt állította, hogy a Fekete-tengeren győzelmet aratott Oroszország felett.

Joe Biden úgy fogalmazott, hogy

a most hozott döntések a következő évtizedeket fogják meghatározni, különösen Európában.

Zelenszkij washingtoni látogatása alatt, hétfőn találkozott a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank vezetőivel. Elmondta, hogy az ukrán gazdaság képes volt ötszázalékos növekedést felmutatni, és azt mondta, hogy az ukrán gazdaság most már kevésbé függ a külföldi segélyektől.

Az ukrán elnök hozzátette, hogy programjában szerepelt a találkozó a legnagyobb amerikai hadiipari cégek vezetőivel. Ígéretet tett arra, hogy folytatják az intézményi reformokat is Ukrajnában.

Volodimir Zelenszkij a fehér házi találkozó előtt a kongresszus tagjaival tárgyalt, annak érdekében, hogy mihamarabb elfogadják az Ukrajna támogatásáról szóló javaslatot, amelyről hetek óta nem tudnak megegyezésre jutni a republikánusok és a demokraták a törvényhozásban.

Nincs megegyezés a támogatásról

A szenátorok egy részének - az ukrán elnök szavait meghallgatva - sem változott a véleménye, és továbbra is azt várják a Fehér Háztól, hogy tegyen határozott lépéseket az Egyesült Államok határainak védelmében és a bevándorláspolitikában, mielőtt az ukrajnai támogatási csomagról döntenének.

Mike Johnson, a képviselőház republikánus elnöke úgy fogalmazott, hogy jó megbeszélést folytatott az ukrán elnökkel, de a véleménye változatlan, vagyis

az Egyesült Államok számára nemzetbiztonsági kérdésként jelentkező bevándorlási kérdéseket tekinti prioritásnak.

Hozzátette azt is, hogy egyértelmű elképzelést vár a Fehér Háztól arra, hogy mi az az út, amely elvezet Ukrajna győzelméhez, és kiemelte az átláthatóságot is, azzal kapcsolatban, hogy

az amerikai adófizetők pénzét miként használják fel Ukrajnában.

Karácsony előtt már nem lesz döntés

Chuck Schumer, a szenátus demokrata frakciójának vezetője ezzel szemben erőteljesnek nevezte az ukrán elnökkel tartott másfél órás megbeszélést, amelyen szenátorok vettek részt. A demokrata párti politikus szerint Volodimir Zelenszkij részletesen felvázolta, hogy Ukrajnának milyen jellegű támogatásokra van szüksége az Oroszország elleni további önvédelemhez. Szerinte Ukrajnának a segítségre gyorsan szüksége van. Chuck Schumer szerint

ha Ukrajna megkapja amire szüksége van, akkor képes győzni.

Mitch McConnell, a szenátusi republikánusok vezetője a törvényhozás épületében újságírók előtt arról beszélt, hogy gyakorlatilag lehetetlen karácsony előtt elfogadni az ukrajnai támogatási csomagot, még akkor is, ha megszületik a kompromisszum a Fehér Ház és a képviselőházi republikánusok között.
A republikánus politikus korábban azt mondta, hogy ő elkötelezett Ukrajna támogatása mellett, de a fehér házi indítvány nem fog átmenni a határőrizeti politika megváltoztatása nélkül.

Joe Biden ősszel terjesztette elő a 106 milliárd dolláros kiegészítő költségvetési támogatásról szóló, úgynevezett nemzetbiztonsági csomagját a kongresszus elé jóváhagyásra, amelyben Ukrajna folytatódó támogatására 61 milliárd dollár szerepel. Emellett Izrael, a határőrizet és egyéb célok finanszírozására is tartalmaz javaslatokat.