Egyre rosszabb üzlet a zenei jogdíjak megvásárlása

Szerencsejáték Zrt., Szuperkoncert, Budapest, Puskás Aréna, Szoborpark, 2023, koncert
Vágólapra másolva!
Nem is olyan rég, még virágzó üzletág volt a zenei jogdíjak megvásárlása. Most azonban a KKR, a világ egyik legnagyobb tőkepiaci kockázati alapja befektetési tanácsadókat bízott meg azzal, hogy felmérjék, mennyiért lehetne eladni a tulajdonában lévő zenei jogdíjportfóliót.
Vágólapra másolva!

A KKR a Raine Group befektetési bankot bízta meg azzal, hogy mérje fel zenei portfóliójának befektetési, eladási lehetőségeit, miután a 62 ezer dalt tartalmazó katalógusa iránt potenciális vevők jelentkeztek.

A gyűjtemény, amelyet a magántőkecsoport 2021-ben 1,1 milliárd dollárért vásárolt meg társbefektető partnerével, a Dundee Partnersszel, olyan elismert szerzők dalait tartalmazza, mint a The Weeknd vagy Lorde.

Az üzletet a világjárvány idején a szinte a nullához közelítő kamatlábak is jelentősen támogatták. A zéró kamatszint erősen korlátozta a hagyományos befektetéseken – részvényeken, kötvényeken – elérhető hozamokat, így beindult a hozamvadászat, divatba jöttek az alternatív befektetések, például a zenei jogdíjak. A KKR az elsők között szállt be a bizniszbe.

A Wall Street-i befektetési bankárok elkezdtek versenyezni a hagyományos zeneipari cégekkel a dalok szerzői jogaiért, magasra tolva az árakat. Ezzel párhuzamosan olyan világsztárok, mint Bruce Springsteen vagy Stevie Nicks, komoly pénzhez juthattak.

Egyes kevesebbet lehet keresni a zenei jogdíjak megvásárlásával Fotó: Polyák Attila - Origo

A világjárvány utáni időszakban a zenei jogdíjak azonban már kevésbé vonzották a befektetőket, főleg az infláció elszabadulásának időszakában, amikor a világ nagy jegybankjai sorra emelték irányadó kamataikat - írja a Világgazdaság.

Ezzel párhuzamosan a kötvényhozamok is kilőttek, így az alternatív befektetések - így a zenei jogdíjak megszerzése - vesztettek vonzerejükből.

A KKR tavaly erre a hullámra is megpróbált felülni, és a jogdíjportfóliója által fedezett kötvényeket bocsátott ki. A papírok árfolyama azonban a jegybanki kamatok emelkedésével párhuzamosan csökkenni kezdett, a Finra pénzügyi adatszolgáltató statisztikái szerint napjainkban a névérték 92 százalékán forognak.

További részleteket ide kattintva olvashat a témában.