Újabb támadást vertek vissza az oroszok Donyecknél, egyre nagyobb bajban az ukránok

Események

Ukrajna, Ukrán, Orosz, Oroszország, háború, konfliktus, 2023.12.13.,
A burnt-out car is being seen outside a residential building that has been damaged by falling missile debris in the Dniprovskyi district of Kyiv, Ukraine, on December 13, 2023. On Wednesday night, Russian troops are allegedly launching 486 ballistic missiles from the S-400 missile system at the Ukrainian capital. All 10 projectiles are being intercepted by Ukrainian air defense systems. As reported, 53 people are sustaining injuries. Twenty people, including two children, are being admitted to the hospital. NO USE RUSSIA. NO USE BELARUS. (Photo by Ukrinform/NurPhoto via Getty Images)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 659. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül26 bejegyzés
05:01
december 14, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt szerdán

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

05:14
december 14, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. december 13-án az ukrán-magyar határszakaszon 4397 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4263 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 75 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

05:31
december 14, 2023
Vágólapra másolva!

Közös nyilatkozattal zárult a skandináv-ukrán csúcs

A második oslói skandináv-ukrán csúcstalálkozón Norvégia, Dánia, Izland és Svédország miniszterelnöke, valamint Finnország és Ukrajna elnöke közös nyilatkozatot adott ki. Ennek legfontosabb tételei, hogy az északi országok megerősítik támogatásukat Ukrajna mellett, továbbra is katonai és humanitárius segítséget nyújtanak. A háború kezdete óta az északi országokból 11 milliárd euró értékű támogatás érkezett, ezt folytatják mindaddig, amíg szükséges.

A nyilatkozatot aláíró országok támogatják Ukrajna euroatlanti integrációs terveit.

06:55
december 14, 2023
Vágólapra másolva!

1 milliárd eurós dán támogatás

A dán kormány 1 milliárd euró értékű új támogatási csomagot nyújt be Ukrajnának csütörtökön a parlamentnek – jelentette ki Mette Frederiksen miniszterelnök.

07:58
december 14, 2023
Vágólapra másolva!

Évzáró sajtótájékoztatót tart Vlagyimir Putyin

Vlagyimir Putyin orosz elnök ma tartja év végi sajtótájékoztatóját. A rendezvény része lesz a „közvetlen vonal" néven ismert telefonhívás, amelyen az oroszok Putyin tanácsát kérhetik. „Vlagyimir Putyin december 14-én összegzi az év eredményeit. Ez a közvetlen vonal és az elnök utolsó sajtótájékoztatójának kombinált formátuma lesz" – mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

08:33
december 14, 2023
Vágólapra másolva!

Lassan áll helyre a kommunikáció

A Kyivstar vezérigazgatója, Olekszandr Komarov azt mondta, hogy megkezdődött a hangszolgáltatások visszaállítása egyes klienseiknél. Az Ukrajna lakosságának több mint felének szolgáltatásokat nyújtó cég hatalmas károkat szenvedett a keddi támadás során – mondta Komarov a Reutersnek,

az akciót a világ telekommunikációs infrastruktúrája elleni legnagyobb kibertámadásnak nevezte.

09:03
december 14, 2023
Vágólapra másolva!

A kibertámadásért egy hackercsoport vállalta a felelősséget

A Solntsepyok nevű hackercsoport a Telegram üzenetküldő alkalmazásban közzétett bejegyzésében közölte, hogy ők követték el a kibertámadást, és

képernyőfotókat tettek közzé, amelyek azt mutatják, hogy a hackerek hozzáfértek a Kyivstar szervereihez.

09:36
december 14, 2023
Vágólapra másolva!

Ma döntenek Ukrajnáról

Az Európai Unió vezetőinek csütörtöki ülésén arról döntenek, hogy hivatalosan is megkezdik-e az ukrán tagsági tárgyalásokat. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek nincs oka arra, hogy megakadályozza Kijev csatlakozását a csoportosuláshoz.

Zelenszkij elmondta, hogy Orbán Viktor közvetlen volt, amikor vasárnap Argentínában rövid beszélgetést folytattak.

10:04
december 14, 2023
Vágólapra másolva!

Volt katona szivárogtatott információt

Egy német bíróságon elhangzott, hogy Oroszország legalább 450 000 eurót fizetett Carsten Linke volt katonának, aki a német külföldi hírszerző ügynökségnek (BND) dolgozott, cserébe olyan fegyverekről szóló információkért, amelyekkel a Nyugat felfegyverezte Ukrajnát.

Linke és bűntársa, egy Arthur Eller nevű, orosz származású német gyémántkereskedő ellen nemzetbiztonságot érintő adatok kiszivárogtatása miatt indítottak eljárást.

10:58
december 14, 2023
Vágólapra másolva!

Hat támadást vertek vissza az oroszok

Az Orosz Fegyveres Erők Donyeck irányában visszaverték az ukrán hadsereg hat támadását Klescsejevka és Kirov térségében. Az orosz védelmi minisztérium erről december 14-én számolt be.

„Donyeck irányában a Déli Erők csoportjának tüzérségi tűzzel támogatott egységei az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) 24. gépesített, 5. rohamdandárja, valamint a 112. terrorvédelem támadócsoportjainak hat támadását verték vissza. Brigád a Donyecki Népköztársaság Kleshcheevka és Kirovo településeinek területein" – közölte az osztály.

11:35
december 14, 2023
Vágólapra másolva!

Hollandia csökkenti az Ukrajnának nyújtott katonai segélyt

A holland parlamenti választást megnyerő szélsőjobboldali Szabadságpárt (PVV) vezetője, Geert Wilders bejelentette, hogy csökkenteni kell Ukrajnának nyújtott katonai támogatást, és ezt az elképzelést meg is valósíthatja, miközben az országnak megvannak a maga megoldatlan biztonsági problémái – írja a Bloomberg . december 13- án írja .

Úgy gondoljuk, hogy nem szabad katonai támogatást nyújtanunk Ukrajnának, amíg nem tudjuk megvédeni saját országunkat" – mondta Wilders szerdai parlamenti vitában.

Wilders két lehetséges koalíciós partnere, Peter Omtzig jobbközép Új Társadalmi Szerződés (NSC) pártja és az Agrárgazdasági Polgárok Mozgalom pártja szintén kétségeinek adott hangot Ukrajna európai uniós tagságával és a további pénzügyi támogatás megfelelőségével kapcsolatban. Kijev.

12:19
december 14, 2023
Vágólapra másolva!

Meghekkelték a legnagyobb mobilszolgáltatót

A Szolntsepyok nevű hackercsoport vállalta magára a Kyivstar, Ukrajna legnagyobb mobiltelefon-hálózata elleni kibertámadást, miután emberek milliói maradtak telefonos elérés és légiriadó nélkül. Kijev úgy véli, hogy a csoport az orosz katonai hírszerzéssel áll kapcsolatban. A Kyivstar szerdán kezdte meg a hangszolgáltatások helyreállítását néhány ember számára.

12:48
december 14, 2023
Vágólapra másolva!

Rakétatámadásban meghalt egy idős nő a Herszon területen

A támadás következtében egy ház és a szomszédos épületek megsemmisültek a Herszon városától mintegy 32 kilométerre északnyugatra fekvő Myroliubivka településen. A ház romjai között egy idős nő holttestét találták meg.

13:20
december 14, 2023
Vágólapra másolva!

A légvédelem 42 orosz drónból 41-et lőtt le az éjszaka folyamán

A drónokat a megszállt Krímben lévő Balaklavából és Csaudából, valamint a dél-oroszországi Krasznodari Krajban lévő Primorszk-Achtarszkból indították.

13:57
december 14, 2023
Vágólapra másolva!

53 ember megsérült egy orosz csapásban

Legalább 53 ember, köztük hat gyermek megsérült, miután Oroszország rakétatámadást intézett Kijev ellen, egy héten belül a másodikat. A város légvédelme lelőtte a rakétákat - Iszkander-M és Sz-400-asokat -, de a lehulló törmelék lakóházak ablakait, valamint egy gyermekkórházat is kidöntötte, és parkoló autókat tett tönkre. A sérültek közül 18-at szállítottak kórházba.

14:33
december 14, 2023
Vágólapra másolva!

Drónokkal támadnak az ukránok

Az orosz védelmi minisztérium állítása szerint a légvédelmi egységek kilenc drónt semmisítettek meg a két régió felett december 14-re virradó éjszaka

15:16
december 14, 2023
Vágólapra másolva!

Részben újraindul a teherautó-forgalom a szlovák határon

Az Ungvár-Felsőnémeti határátkelőn december 14-től már áthaladhattak a teherautók, bár lassabb ütemben, óránként 3-4 körül. Helyi idő szerint reggel 6 óráig a határőrszolgálat közölte, hogy 24 teherautót engedtek át a szlovák határellenőrök, és további 28 teherautót regisztráltak az Ukrajnából való kilépésre.

16:16
december 14, 2023
Vágólapra másolva!

Drónkráter Romániában

Románia azonosított egy drónkrátert az ukrán határ közelében az ukrán kikötői infrastruktúra elleni éjszakai orosz támadást követően - közölte a védelmi minisztérium. A mintegy 1,5 méter mély krátert az ukrán kikötői infrastruktúra elleni támadás során használt drón "ellenőrizetlen lezuhanása okozta" - közölte a román védelmi minisztérium. Románia a NATO tagja.

A drón egy lakatlan területen, Grindu falu közelében zuhant le - tette hozzá a minisztérium, amely szerint román F-16-os vadászgépek és német Eurofighter Typhoon repülőgépek végeztek megfigyelést Románia légterében a támadást követően. Oroszország és Ukrajna nem kommentálta azonnal a védelmi minisztérium közleményét - írja a Reuters.

16:44
december 14, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország évi 11 milliárd dollárt fordít a megszállt területek integrálására

Moszkva évente 1 billió rubelt (11 milliárd dollárt) fordít a megszállt területek "fejlesztésére" és Oroszországba való "integrálására" - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök december 14-i sajtótájékoztatóján.

17:27
december 14, 2023
Vágólapra másolva!

Ennyi katonát vesztett Oroszország az ukránok szerint

Oroszország 342 800 katonát vesztett Ukrajnában. Ez a szám magában foglalja az orosz erők 1300 áldozatát, akiket csak az elmúlt napban szenvedtek el.

17:57
december 14, 2023
Vágólapra másolva!

Ennyi katona lehet Ukrajnában

Jelenleg mintegy 244 ezer orosz katona harcol Ukrajnában - mondta el Vlagyimir Putyin orosz elnök. A ritka részlet Moszkva ukrajnai katonai műveletéről Putyin csütörtöki év végi sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a Kremlnek nincs szüksége a tartalékosok mozgósításának második hullámára.

Elmondta, hogy országszerte naponta 1500 embert toboroznak a hadseregbe. Szerda estig szerinte összesen 486 ezer katona írt alá szerződést az orosz hadsereggel.

18:44
december 14, 2023
Vágólapra másolva!

Észtország újabb katonai segélyt küld Ukrajnának

Az észt kormány 80 millió eurós (88 millió dollár) katonai segélycsomagot hagyott jóvá Kijev számára, amely Javelin páncéltörő rakétákat, lőszert és egyéb felszerelést tartalmaz - jelentette az ERR december 14-én.

19:40
december 14, 2023
Vágólapra másolva!

Putyin: Odessza orosz város

A Fekete-tenger partvidékének és a Krímnek soha semmi köze nem volt Ukrajnához, Odessza pedig orosz város - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtöki évértékelő sajtóértekezletén.

Putyin álláspontja szerint a tragédia ellenére az orosz és az ukrán alapvetően egy nép, és ami most történik, polgárháborúhoz hasonlítható.

"Odessza orosz város, hiszen tudjuk" - mondta Putyin.

Azt hangoztatta, hogy az ukrajnai területek délkeleti része mindig is oroszbarát volt, a Fekete-tenger partvidékét, amely az orosz-török háborúk eredményeként került Oroszországhoz, Lenin adta oda Ukrajnának.

20:17
december 14, 2023
Vágólapra másolva!

Vlagyimir Putyin: Béke akkor lesz Ukrajnában, amikor Oroszország elérte céljait

Akkor lesz béke Ukrajnában, amikor Oroszország elérte céljait a különleges hadműveletben, ezek pedig változatlanok - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtöki, több mint négyórás évértékelő sajtóértekezletén.

A célokat ismételten Ukrajna nácitalanításában, demilitarizálásában és semlegességében nevezte meg.

Azt hangoztatta, hogy mivel Kijev nem akar tárgyalni, Moszkva "kénytelen" katonai eszközöket alkalmazni. Kifejezte meggyőződését, hogy Oroszország győzni fog.

Kijelentette, hogy az orosz erők gyakorlatilag a frontvonal teljes hosszában - ennek hosszát csaknem kétezer kilométerben nevezte meg - javítják a pozíciójukat. A Dnyeper bal partján létesített ukrán hídfőállás fenntartását az embervesztségek miatt "ostobaságnak" és "felelőtlenségnek" nevezte, és azt mondta, személyesen utasította a vezérkari főnököt arra, hogy ne siessen a felszámolásával, mert e helyzet fenntartása Moszkvának kedvez.

21:15
december 14, 2023
Vágólapra másolva!

Jens Stoltenberg: Nincs jele annak, hogy Putyin a békére készülne

Nincs jele annak, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök a békére készülne, ezzel szemben a Kreml egy hosszú és durva háborúra rendezkedik be - jelentette ki a NATO-főtitkár Brüsszelben csütörtökön.

A katonai szövetség tájékoztatása szerint Jens Stoltenberg, aki Robert Fico szlovák kormányfővel folytatott megbeszélést a NATO brüsszeli székházában, a tanácskozást követően azt mondta: a Kijevnek nyújtott katonai segítség leállítása meghosszabbítaná a háborút, nem pedig véget vetne annak.

Ha Putyin győz Ukrajnában, valós a veszélye annak, hogy Oroszország agressziója nem ér véget - figyelmeztetett.

A NATO elrettentési és védelmi képességével kapcsolatban a főtitkár arról tájékoztatott, hogy pénteken egy régóta tervezett amerikai rakétavédelmi bázis kezdni meg működését Lengyelországban.

22:12
december 14, 2023
Vágólapra másolva!

A britek szerint az orosz ejtőernyősök súlyos veszteségeket szenvedtek

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma szerint Ukrajna herszoni régiójában súlyos veszteségeket szenvednek az orosz ejtőernyősök.

Oroszország új, 104. gárdista légideszant-hadosztálya valószínűleg súlyos veszteségeket szenvedett a Herszon régióban található Krynky falu melletti harcokban.