Humanitárius övezetből támad a Hamász, iskolákban bujkálnak a terroristák

Események

Izrael, Palesztina, háború, izraeli háború, konfliktus, palesztin, izraeli-palesztin konfliktus, 2023.12.13.,
Dél-Izrael, 2023. december 13. Izraeli katonák belépni készülnek a Gázai övezetbe egy dél-izraeli határtérségben lévő gyülekezési ponton 2023. december 13-án. A Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderő pedig válaszul légi és szárazföldi hadműveleteket hajt végre a Gázai övezetben. MTI/EPA/Atef Szafadi
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az izraeli háború 69. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül30 bejegyzés
05:42
december 14, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt szerdán

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

05:51
december 14, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael nem fogadja el a kétállami megoldást

Izrael brit nagykövete a Sky News-nak azt mondta, országa nem fogadja el a kétállami megoldást, ha véget ér a gázai háború. 

Arra a kérdésre, hogyan lehet béke palesztin állam nélkül, azt mondta: „ Izrael tudja, és a világnak is tudnia kell, hogy a palesztinok soha nem akartak egy államot Izrael mellett. A folyótól a tengerig államot akarnak. Hangosan és egyértelműen mondják. Már két hónap telt el a háború kezdete óta, és a Palesztin Hatóság még mindig nem ítélte el ezt az október 7-i mészárlást. Ez nagy probléma."

05:58
december 14, 2023
Vágólapra másolva!

Az izraeli katonák most még elszántabbak

Az Izraeli Védelmi Erők szóvivője szerint a csapatok minden eddiginél elszántabbak a Hamász elleni harc folytatására a tegnapi kilenc izraeli katona elvesztése nyomán.

Izraeli szempontból az eddigi legvéresebb nap volt a szerdai, amikor egy fedezékben lévő izraeli osztag tagjait megölték a Hamász fegyveresei.

06:33
december 14, 2023
Vágólapra másolva!

Zsidó tüntetők elzártak egy autópályát

Los Angeles-i zsidó tüntetők elzártak egy autópályát, miközben tűzszünetet követeltek Gázában. A "Ha nem most" szervezet tagjai délelőtt 9 órakor leültek a 110-es autópálya városi szakaszának forgalmi sávjaira, megállítva ezzel a forgalmat.

A tüntetők fekete inget viseltek „Nem a mi nevünkben" felirattal, és feltartották azokat a plakátokat, amelyek azt követelték Izraeltől, hogy állítsa le a gázai hadműveleteket. A tüntetők közül körülbelül 75-öt vett őrizetbe a rendőrség.

07:14
december 14, 2023
Vágólapra másolva!

Amerikai tanácsadó utazik Izraelbe

Jake Sullivan, az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsadója tegnap találkozott Mohammed bin Szalmán szaúd-arábiai trónörökössel – közölte a Fehér Ház. Megvitatták a gázai konfliktust és a "szélesebb körű diplomáciai erőfeszítéseket a stabilitás fenntartására a régióban".

Sullivan ma Izraelbe utazik, ahol találkozik Benjámin Netanjahu miniszterelnökkel és Jichák Hercog elnökkel.

07:58
december 14, 2023
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok leállította a fegyvereladásait Izraelnek

Az amerikai kormány leállította több mint 20 000 amerikai gyártmányú puska eladását Izraelnek, miután aggodalmát fejezte ki a szélsőséges telepesek erőszakával kapcsolatban – jelentette az Axios amerikai hírportál. Izrael fegyvereket kért a Gázához, Libanonhoz és Szíriához közel élő polgárőr egységeinek.

A Biden-kormányzat aggodalmát fejezte ki a rendőrséget felügyelő jobboldali politikus, Itamar Ben Gvir megjegyzései miatt, miután kijelentette, hogy átadja a fegyvereket a szélsőséges telepeseknek Ciszjordániában.

08:33
december 14, 2023
Vágólapra másolva!

Több, mint 250 palesztin halott Ciszjordániában

Az Egyesült Nemzetek Szervezete egy X-en közzétett bejegyzésében azt közölte, hogy idén 271 palesztint, köztük 69 gyereket öltek meg Ciszjordániában az izraeli biztonsági erők.

Az ENSZ szerint ebben az évben halt meg a legtöbb palesztin Ciszjordániában, mióta elkezdték vezetni a nyilvántartást.

09:03
december 14, 2023
Vágólapra másolva!

Humanitárius övezetből lőtt a Hamász

Az izraeli hadsereg ismét azzal vádolja a Hamászt, hogy egy dél-gázai humanitárius övezetből indított tüzérségi támadást.

A közlemény szerint október 18-a óta 116 rakétát lőttek ki a területről,

közülük 38 rakéta Gázában csapódott be, veszélyeztetve ezzel saját civileiket.

09:36
december 14, 2023
Vágólapra másolva!

Hamász-vezető: Nélkülünk nincs gázai megállapodás

A Hamász vezetője szerint a Gázával kapcsolatos minden olyan megállapodás, amely nem érinti a militáns csoportot, tévhit.

Nyitottak vagyunk minden olyan ötlet vagy kezdeményezés megvitatására, amely véget vethet az izraeli agressziónak, és megnyithatja az ajtót a palesztin egység előtt Ciszjordániában és a Gázai övezetben

- mondta Ismail Haniyeh televíziós beszédében.

10:04
december 14, 2023
Vágólapra másolva!

Netanjahu: Semmi sem állít meg minket

Az izraeli miniszterelnök azt mondta a katonai parancsnokoknak, hogy ne tántorítsa el őket semmi a háborúhoz való hozzáállásukban a világszíntérről érkező növekvő nyomás ellenére.

Joe Biden amerikai elnök kedden elismerte, hogy a gázai háború nemzetközi támogatottsága csökken. Emellett tűzszünetet követelő határozatot fogadott el az ENSZ, így Netanjahut egyre nagyobb nyomás éri külföldről.

A legvilágosabban szeretném elmondani, amit a terepen a parancsnokoknak mondtam – folytatjuk a végéig. A nemzetközi nyomással szemben is. Semmi sem állít meg minket, a végsőkig megyünk, a győzelemig, nem érjük be kevesebbel

– nyilatkozta Benjámin Netanjahu.

10:32
december 14, 2023
Vágólapra másolva!

Rakétákat találtak egy dél-gázai iskolában

Az Izraeli Védelmi Erők azt állítják, hogy felszámoltak egy Hamász-sejtet, amely egy dél-gázai iskolában működött. A művelet során az izraeliek összecsaptak egy terrorista sejttel, amelynek tagjai lőfegyverekkel és RPG típusú páncéltörő rakétákkal lőtték a katonákat.

Valamennyi terrorista meghalt.

A katonaság azt állította, hogy nagy hatótávolságú rakétákat találtak az iskolában és egy földalatti harci bunkerben.

11:04
december 14, 2023
Vágólapra másolva!

Amerikai romboló válaszolt a jemeni húszik támadására a Vörös-tengeren

Az amerikai központi parancsnokság (CENTCOM) közlése szerint a Mason amerikai romboló tegnap reagált az Ardmore Encounter tartályhajó vészjelzésére, miután a jemeni (Irán által támogatott) húszik csoportja megtámadta azt a Vörös-tenger déli részén.

A húszi erők kezdetben megpróbáltak az Ardmore Encounter tartályhajó fedélzetére jutni, de ez nem sikerült, és két rakétát lőttek ki a hajóra anélkül, hogy célba találtak volna.

A romboló lelőtt egy, a húszik által ellenőrzött területekről feléjük indított drónt.

A jemeni lázadók ígéretet tettek arra, hogy mindaddig folytatják az izraeli kikötőkbe tartó hajók blokkolását, amíg Izrael nem engedélyezi az élelmiszer- és egészségügyi segélyek bejutását a Gázai övezetbe. A Human Rights Watch szerdán azt mondta, hogy a csoport olyan polgári hajókat veszélyeztet, amelyeknek nincs is kapcsolatuk Izraellel.

11:33
december 14, 2023
Vágólapra másolva!

Irán nem nézi jó szemmel az USA új tengeri tervét

Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó a múlt héten újságíróknak elmondta, hogy Washington tárgyalásokat folytat más országokkal egy speciális tengeri akciócsoport létrehozásáról, amely a Vörös-tengeren közlekedő hajók biztonságos áthaladását biztosítaná, de további részleteket nem közölt. Irán védelmi minisztere arra figyelmeztetett, hogy ezt fenyegetésnek veszik.

Senki sem léphet egy olyan térségben, ahol mi vagyunk fölényben. Ha ilyen irracionális lépést tesznek, rendkívüli helyzettel fognak szembesülni

- mondta Reza Asztani a hivatalos iráni hírügynökségnek.

Az Irán által támogatott jemeni húszik támadásokat hajtottak végre hajók ellen, amelyekről azt állítják, hogy kapcsolatban álltak Izraellel.

12:06
december 14, 2023
Vágólapra másolva!

11-re emelkedett a halottak száma Dzsenín városában

Egy fiatalember belehalt sérüléseibe a ciszjordániai Dzsenín városában harmadik napja tartó izraeli katonai rajtaütést követően - jelentette a Wafa hírügynökség.

Ezzel 11-re emelkedett a halálos áldozatok száma, és legalább 10 ember megsérült, köztük ketten súlyosan.

Füst tör a magasba az izraeli hadsereg terrorellenes művelete során a ciszjordániai Dzsenínben levő palesztin menekülttáborban 2023. december 14-én. Forrás: MTI/EPA/Alaa Badarneh

Az izraeli hadsereg közölte, hogy csapatai az utak alatt elhelyezett robbanószerkezetek felkutatása érdekében tevékenykedtek, amelyeket a biztonsági erők megtámadására helyeztek el.

12:35
december 14, 2023
Vágólapra másolva!

Nevetségesnek nevezték a fegyvereladások visszatartását

Sami Hermez, a katari Northwestern Egyetem antropológusa szerint nevetséges, hogy a Biden-kormányzat az erőszakos szélsőjobboldali telepesek miatt elhalasztotta a több, mint 20 000 amerikai gyártmányú puska Izraelnek történő eladását.

Megpróbálják megakadályozni az M16-osokat, de aztán bombákat küldenek Gázába. Egyáltalán miért küldenek fegyvereket egy megszálló entitásnak? Azt látjuk, hogy az Egyesült Államok globálisan próbálja csillapítani a közvélemény nyomását azzal, hogy kis csontokat dobál feléjük

- mondta Hermez.

13:04
december 14, 2023
Vágólapra másolva!

Egy palesztinbarát csoport feltörte Izrael hadseregének honlapját

Az izraeli hadsereg honlapját feltörte egy palesztinbarát csoport, amely szerint a hadsereg gázai néppel szembeni arroganciája és igazságtalansága csak ártani fog mindenkinek.

A magát "Anonymous Jo"-nak nevező csoport levele a továbbiakban Palesztina felszabadítására szólított fel.

A támadás mögött álló csoport vagy személy jelezte, hogy jordániai származású.

Az izraeli hadsereg megerősítette, hogy hackertámadás érte a rendszerüket.

13:34
december 14, 2023
Vágólapra másolva!

Október 7. óta tizenhét újságírót öltek meg szolgálat közben

Tizenhét újságírót öltek meg szolgálat közben az Izrael és a Hamász közötti háborúban - derül ki a párizsi székhelyű Riporterek Határok Nélkül (RSF) csoport éves jelentéséből.

Az RSF szerint az október 7-i támadások óta megölt újságírók közül 13-at a Gázai övezetben öltek meg.

Összesen 63 újságíró vesztette életét (ebből 56 a Gázai övezetben), ha beleszámítják a nem bizonyítottan a munkájukkal kapcsolatban itt tartózkodó újságírókat is.

14:06
december 14, 2023
Vágólapra másolva!

Tüzérségi támadásokról érkezett jelentés Dél-Libanonból

A libanoni média az izraeli hadsereg tüzérségi támadásairól számolt be Dél-Libanonban, Awidah és Aziziyah városaiban, valamint Khiam várostól délre.

A hivatalos nemzeti hírügynökség arra figyelmeztetett, hogy az Alam al-Chaab és Naqoura közötti terület további támadásoknak lehet kitéve.

14:33
december 14, 2023
Vágólapra másolva!

A Hamász támogatottsága nőtt a palesztinok körében

Egy közvélemény-kutatás szerint a Hamász támogatottsága nőtt a palesztinok körében a konfliktus során. A palesztin közvéleménykutató intézet által végzett felmérés szerint Ciszjordániában és Gázában

a többség támogatta az október 7-i támadások megindítását, de a Gázai övezetben lényegesen kevesebben voltak azok, akik ezt támogatták.

A munkát a német Konrad Adanaeur Alapítvánnyal közösen végezték. A felmérést a tűzszünet ideje alatt végezték a résztvevőkkel. Ciszjordániában és a Gázai övezetben készítettek interjúkat. A szerdán késő este közzétett jelentés szerint a

Hamász támogatottsága megháromszorozódott Ciszjordániában a három hónappal ezelőttihez képest.

A Gázai övezetben a Hamász támogatottsága nőtt, de nem jelentősen. A népszerűség növekedése ellenére a többség Ciszjordániában és a Gázai övezetben sem támogatja a Hamászt.

15:05
december 14, 2023
Vágólapra másolva!

Rakétatámadás érte a dél-izraeli Szufa települést

Az Al-Kudsz (a gázai székhelyű Iszlám Dzsihád csoport fegyveres erői) azt állítják, hogy izraeli katonai bázisokat, tankot és buldózert vettek célba. Az al-Kudsz közölte, hogy harcosai heves összecsapásokat vívtak az izraeli erőkkel Zeitún és Shujayea térségében Gáza keleti részén, valamint Sejk Radvánban az enklávé nyugati részén.

A csoport Telegram-csatornáján közölte, hogy rakétákkal lőttek egy katonai állást és környező célpontokat a dél-izraeli Szufa településen.

Az Al-Kudsz harcosai a csoport közleménye szerint RPG-lövedékekkel egy izraeli harckocsit és egy Caterpillar D9-es buldózert is célba vettek

a Gázai övezet északi részén fekvő Dzsabáliában és Beit Lahijában.

15:34
december 14, 2023
Vágólapra másolva!

Az izraeli parlament jóváhagyta az új háborús költségvetést

Az izraeli parlament jóváhagyta a háborús költségvetést, amely 25,9 milliárd sékellel (24 milliárd forintal) növeli a háborús kiadásokra fordítható pénz összegét.

A többletforrások a gázai háború költségeinek fedezésére szolgálnak,

például a katonai tartalékosok kártalanítására és a menekültek sürgősségi ellátására. A módosítást 59 törvényhozó ratifikálta. Izrael májusban fogadta el az eredeti 2023-as költségvetést, ezt kellett módosítani.

16:00
december 14, 2023
Vágólapra másolva!

Az izraeli hadsereg rajtaütött a gázai Adwan kórházon

Az Izraeli Védelmi Erők közölték, hogy több mint 70 fegyverest tartóztattak le egy hírszerzési művelet során a gázai Adwan kórházban.

A gyakorlatot az IDF és a Shin Bet, az izraeli biztonsági szolgálat közreműködésével hajtották végre.

A fegyvereseket megölték.

A letartóztatottakat a Shin Bet kihallgatja.

16:41
december 14, 2023
Vágólapra másolva!

Sok izraeli katona megsérült

Az Izraeli Védelmi Erők közölték, hogy az elmúlt 24 órában 36 katonájuk sérült meg, hét közülük súlyosan.

Az IDF 1740-re frissítette a háború kezdete óta megsebesült katonák számát, ami 36-tal több, mint tegnap.

17:31
december 14, 2023
Vágólapra másolva!

A brit kormány megtiltotta a palesztin civilekre támadó izraeli telepesek beutazását

A brit kormány megtiltotta olyan izraeli telepesek nagy-britanniai beutazását, akik palesztin civilekre támadtak.

David Cameron brit külügyminiszter állásfoglalásában úgy fogalmazott, hogy a szélsőséges telepesek, akik palesztin polgári személyeket vesznek célba és gyilkolnak meg, az izraeliek és a palesztinok biztonságát egyaránt aláaknázzák.

Cameron szerint Izraelnek erőteljesebben fel kell lépnie a telepesek erőszakcselekményeivel szemben, és el kell számoltatnia az ilyen cselekmények felelőseit.

A brit külügyi tárca vezetője csütörtöki közleményében bejelentette, hogy a brit kormány megtiltja a nagy-britanniai beutazást mindazok esetében, akik felelősek az izraeli telepesek által elkövetett erőszakcselekményekért.

"Országunk nem nyújthat otthont olyanok számára, akik ilyen megfélemlítő cselekedeteket követnek el" - fogalmaz a brit külügyminiszter.

18:43
december 14, 2023
Vágólapra másolva!

Az izraeli hadsereg négyórás taktikai szünetet tart humanitárius célból Rafahban

Az izraeli hadsereg (IDF) humanitárius megfontolásból négyórás "taktikai" tűzszünetet tart csütörtökön Rafah egyik városnegyedében - jelentette X-fiókjában az izraeli hadseregnek a palesztin megszállt területeken a civil közigazgatást szolgáló egysége (COGAT).

A taktikai szünet célja, hogy lehetővé tegyék a palesztin civilek számára készleteik feltöltését, például élelmiszer és víztartalékaik biztosítását. A harci szünetet csütörtökön 10:00 és 14:00 óra közötti időszakra hirdették meg Rafah Al-Szalam negyedében.

Bét Lahiában, a Gázai övezet északi részén, a Kamal Advan Kórház területén fegyvereit átadva megadta magát a Hamász palesztin iszlamista szervezet mintegy hetven fegyverese. Felemelt kézzel léptek ki az épületből, némelyikük félmeztelenül az erről kiadott videófelvétel szerint.

A gázai egészségügyi minisztérium bejelentette, hogy a hadsereg evakuálja az egészségügyi személyzetet és a betegeket a kórházból.

19:39
december 14, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország kész kórházat nyitni a Gázai övezetben

Oroszország kész kórházat nyitni a Gázai övezetben, de Izrael egyelőre nem támogatja ezt - közölte Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtöki évértékelő sajtóértekezletén.

Mint mondta, az orosz egészségügyi objektumot az Egyesült Arab Emírségek tábori kórháza közelében létesítenék a Gázai övezetben, a rafahi átkelő közelében, a stadionnál.

"Az izraeli fél úgy véli, hogy nem biztonságos orosz kórházat nyitni a Gázai övezet területén" - mondta az orosz elnök, hozzáfűzve, hogy az orosz fél nem hagy fel erőfeszítéseivel. Az ukrajnai és a gázai helyzetet összehasonlítva azt mondta, hogy az orosz "különleges hadművelet" zónájában nem történt olyan pusztítás, amilyen a palesztin területen zajlik.

20:19
december 14, 2023
Vágólapra másolva!

Folytatódnak a harcok a Hezbollah és Izrael között

Az izraeli hadsereg közlése szerint csapást mértek egy páncéltörő rakétával felszerelt osztagra Dél-Libanonban, amely támadás végrehajtására készült Shtula település közelében.

Izraeli harckocsik a Hezbollah terrorcsoport egyik állását is lőtték a térségben.

Libanonból több rakétát lőttek ki a határ menti Yiftah és Margaliot térségére, amelyek az IDF szerint mind nyílt területen landoltak, és nem okoztak sérüléseket.

Izrael tüzérségi lövésekkel válaszolt a támadásokra - írja a The Times of Izrael.

21:10
december 14, 2023
Vágólapra másolva!

Az ENSZ nem képes szervezetten osztani az élelmet a Gázai övezetben, mert már olyan súlyos az éhínség

Az ENSZ nem képes szervezetten osztani az élelmet a háború dúlta Gázai övezetben, mert már olyan súlyos ott az éhínség - közölte csütörtökön Genfben a világszervezet palesztin menekülteket segítő ügynökségének (UNRWA) igazgatója.

"A gázaiak egy része a határnál amint tudja, megállítja az övezetbe éppen belépett teherautókat, kifosztja őket, és ott helyben megeszi a szállított élelmet. Ebből is látszik, hogy mennyire éhesek és reménytelenek" - mondta újságíróknak Philippe Lazzarini a genfi Globális Menekültügyi Fórumon. Az övezet déli részén kialakított menedékhelyeken várakozók pedig éppen emiatt kiszámíthatatlanul jutnak élelmiszersegélyhez - tette hozzá Lazzarini, aki nemrég tért vissza gázai szemleútjáról.

"Az éhínség az utóbbi pár hétben ütötte fel a fejét, egyre több olyan emberrel találkoztunk, aki két-három napja nem evett semmit. Miután egyre kevésbé működik a Hamász palesztin iszlamista szervezet irányította gázai kormányzat, és a bejutó segély csepp a tengerben, ellehetetlenülnek az életfeltételek az övezetben"- figyelmeztetett az ENSZ-hivatalnok.

22:03
december 14, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael vérdíjat tűzött ki a Hamász vezetőire

Az izraeli hadsereg vérdíjat tűzött ki a Hamász vezetőire, a Gázai övezetben ledobott szórólapokon pénzt ajánlottak fel Yahya Sinwar és a terrorcsoport más parancsnokainak hollétéről szóló információkért.

Az állítólagos izraeli szórólap szerint 400 000 dollárt ígérnek a gázaiaknak a Hamász gázai vezetőjéről, Sinwarról szóló információért; 300 000 dollárt a testvéréről, Muhammed Sinwarról szóló információért, aki a terrorcsoport déli brigádjának parancsnoka; 200 000 dollárt Rafaa Salamehről, a Hamász Khan Younis-i zászlóaljának parancsnokáról szóló információért; és csekély 100 000 dollárt Mohammed Deifről, a Hamász katonai szárnyának parancsnokáról szóló információért - írja a The Times of Izrael.

22:49
december 14, 2023
Vágólapra másolva!

Török elnök: Washingtonnak történelmi felelősége van a gázai tűzszünet létrejöttében

Az Egyesült Államoknak történelmi felelősége van abban, hogy a lehető leghamarabb tartós tűzszünet jöjjön létre a Gázai övezetben - jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török államfő Joe Biden amerikai elnökkel folytatott csütörtöki telefonbeszélgetésében.

A török elnöki hivatal tájékoztatása szerint Erdogan közölte amerikai kollégájával: akkor lenne esély a tűzszünet gyors megteremtésére, ha az Egyesült Államok megvonná Izrael iránti feltétlen támogatását.

Hozzátette, hogy egy ilyen lépés megtételére egyre hangosabb követelések voltak hallhatók az elmúlt napokban globális szinten, beleértve az Egyesült Államokat is.