A csehek költik a legtöbbet ajándékokra, a finnek elutaznak karácsonykor

Karácsonyi készülődés, Franciaország, Párizs, Galeries Lafayette, luxusáruház, dekoráció, bemutató, 2023. 11. 15.
Párizs, 2023. november 15. A Galeries Lafayette párizsi luxusáruház hagyományos hatalmas karácsonyfája a nagy kupola alatt 2023. november 15-én. MTI/EPA/Christophe Petit Tesson
Vágólapra másolva!
Az emberek 85 százaléka hetekkel karácsony előtt elkezdi az ajándékok beszerzését, aminek legfőbb oka az, hogy elkerüljék az utolsó pillanatos ajándékbeszerzéssel járó stresszt, mutatják a mesterséges intelligencián alapuló globális fizetési és vásárlási szolgáltató, a Klarna friss, 15 országban végzett reprezentatív felmérésének adatai. 
Vágólapra másolva!

A vállalat 15 országban összesen több mint 15.000 embert kérdezett meg egy felmérésben arról, hogyan készülnek a karácsonyra. Eredményeik szeint alig van valaki, aki nem vesz ajándékot (mindössze 4 százalék), a legtöbben (71 százalék) ezek beszerzését már december elejéig megkezdték, további 14 százalékuk pedig december első felében tervezi ezt.

A december előtti vásárlás legfőbb oka az utolsó pillanatos ajándékbeszerzéssel járó stressz elkerülése. Jelentős továbbá azok aránya is, akik tudatosan a különböző akciók miatt vásárolnak korábban.

Előkerül a kockás füzet az ünnepi vásárláshoz

Érdekes adat, hogy a felmérésében részt vevők közül minden második válaszadó készít idén költségvetést az ünnepekre, amit a tervei szerint be is tart. Minél fiatalabb valaki, annál inkább jellemző ez a fajta tudatosság. A kézírás tarol itt: a tudatosan tervezők 53 százaléka kézzel írottan követi a kiadásait, 22 százalékuk számítógépen könyvel, 10 százalékuk pedig alkalmazást használ a költségvetéshez.

Ennél jelentősen többen gondolkodnak azonban applikáció használatán, hiszen 65 százalékuk örülne annak, ha minden vásárlással kapcsolatos információt egy okostelefon alkalmazásban láthatna, legyen ez akár inspiráció, szállítási információ, esetleg a visszaküldés menetének leírása.

A Galeries Lafayette párizsi luxusáruház hagyományos hatalmas karácsonyfája a nagy kupola alatt 2023. november 15-én: friss kutatási adatok szerint a legtöbben legkésőbb december első heteiben megkezdik a karácsonyi ünnepre való felkészülést Forrás: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson

A csehek ajándékokra, a finnek utazásra költenek

A karácsonyra szánt büdzsé legnagyobb tétele szinte mindenhol az ajándékvásárlás, ezt követi az ünnepi menü. Dobogóra került még az utazás is, minden 10. ember erre ad ki a legtöbb pénzt karácsonykor.

A friss felmérés eredményei alapján

a csehek szánják az ünnepi kiadások legnagyobb részét ajándékokra, a finnek pedig messze a legkevesebbet.

Az ünnepi étkezés a lengyeleknél és a portugáloknál lehet a karácsonyi büdzsé legnagyobb tétele.

Az utazásra fordított összeg aránya a finnek, a dekorációra szánt pedig a románok körében kiugró.

A felmérési eredmények szerint leginkább a csehek költenek ajándékozásra, míg a finnek elsősorban utazási kiadásaikat növeleik az ünnep közeledtével (illusztráció) Forrás: Shutterstock

A felmérésből kiderül az is, hogy a válaszadók több mint harmada tervez saját készítésű ajándékot adni a szeretteinek, de ennek legfőbb oka közel sem a spórolás, hanem az, hogy ehhez sokkal nagyobb értéket társítanak. A saját készítésű karácsonyi ajándék egyébként az amerikaiakra a legjellemzőbb, minden másodikuk készül ilyennel ünnepelni.

A kutatásról:

A reprezentatív kutatás a Klarna megbízásából zajlott 2023 októberében a Nepa kutatóintézet által. A kutatásban több mint 15.000, életkorukat tekintve 18-75 év közti fogyasztó vett részt Franciaországból, Németországból, Görögországból, Olaszországból, Lengyelországból, Portugáliából, Romániából, Spanyolországból, az Egyesült Királyságból, az Egyesült Államokból, Svédországból, Norvégiából, Hollandiából, Finnországból és Csehországból.