DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 12. vasárnap
Hírösszefoglaló

Az Aston Martin új neve, Hamilton és a Ferrari kapcsolata – csütörtöki F1-es hírek

A díjat kapó Norris, a vb-címre törő Perez, a Mercedesnél további 20 évre tervező Wolff, Jean Todt és az Audi új vezérigazgatója szerepeltek még december 14. híreiben.

Hivatalosan is nevet módosított az Aston Martin F1-es csapata. Nem kell nagy változásra gondolni, csak a már korábban bejelentett módosítás vált hivatalossá: az Aston Martin Aramco Cognizant F1 Team elhagyja egyik névadó szponzorát, és 2024-ben már Cognizant nélkül, egyszerűen Aston Martin Aramco Formula One Team néven fog működni. Az Aramco 2022-ben csatlakozott az istállóhoz névadó partnerként, és 2024-ben már megkérdőjelezhetetlen főszponzora lesz Lawrence Stroll istállójának.

A Lorenzo Bandini trófeát vehette át Lando Norris Olaszországban: a díjat nem az elért eredmények alapján ítélik oda, hanem a karakterért, a hozzáállásért, és azért, hogy hogyan tudott sikeres lenni. Az egyszeres F1-es nagydíjgyőztesről elkeresztelt elismerés neves díjnak számít, és 2023-ban Norrisnak ítélték oda: 2022-ben Kevin Magnussen kapta, de Max Verstappen, Nico Rosberg, Lewis Hamilton, Sebastian Vettel, Fernando Alonso, Kimi Raikkonen, Michael Schumacher, Jenson Button és Jacques Villeneuve is elnyerte korábban.



Az Audi szeptemberben beiktatott vezérigazgatója, Gernot Döllner először adott interjút: ebben cáfolt minden közelmúltbeli híresztelést, miszerint az Audi részvételének terve változott volna. 2026-ban jönnek az F1-be, szögezte le Döllner.

Lewis Hamilton szoros kapcsolatot ápol a Ferrari vezetőségével. John Elkann elnökkel és Fred Vasseur F1-es csapatfőnökkel is régóta ismerik egymást, utóbbival utaztak is együtt Toto Wolff-fal. Ezeket mondta a hétszeres világbajnok.

Max Verstappen pedig Hamiltonról ejtett pár szót. Az F1-ben megtörténnek az olyan sorozatok, mint amit Lewis Hamilton éppen most él át, bár neki még nem volt hasonlója. „Nekem is volt ilyen. Ó, várjunk. Ez nem igaz. Én időnként képes voltam nyerni. Nos, ilyen időszakok megtörténnek, de én jobban szeretek nem gondolni rájuk, mert felemészti a szükséges energiát” – mondta Verstappen.

 A holland rengeteg rekordot döntött meg a harmadik világbajnoki címe felé vezető úton, és bár ezt sokan a Red Bull RB19-es technikai fölényének tudják be, az 1997-es F1-es világbajnok Jacques Villeneuve szerint ez nincs így: „A Red Bull nem jár annyival mindenki előtt. Amikor a pole-pozícióikat szerezték, fél-egy tizedmásodperc volt az előnyük, azaz rendkívül szoros volt, ez nem dominancia.” Bővebben itt.

A világbajnoki cím Sergio Perez célja 2024-ben – ugyan idén minden idők legnagyobb különbségével lett második a csapattársa mögött, de nem tűzhet ki maga elé mást azok után, hogy 2021-ben negyedik, 2022-ben harmadik, 2023-ban pedig második helyen zárt az év végén.

„Ez a fő cél számomra, mert második helyezett már voltam. Leginkább az érdekel, hogy egy helyezéssel jobbat érjek el, és tisztában vagyok az ezzel járó kihívással. Tényleg arra kell szánni ezt a téli időszakot, hogy megpróbáljuk a szezont magasan kezdeni, majd azt a magas szintű kiegyensúlyozottságot fenntartani az idény során” – mondta Perez.

Jean Todt elmondta, FIA-elnökként sem tudott a 2008-as szingapúri botrány részleteiről. Feszültség bontakozott ki utódjával, a kritikusan nyilatkozó Ben Sulayemmel. A jelenlegi elnök arról beszélt, hogy a szövetség kasszájában hiány volt Todt távozásakor, már a koronavírus előtti időszakban, nevesen 20 millió dollár, amit mostanra sikerült kiegyenlíteni. A francia ezt kifejezetten cáfolta – részletek itt.

Toto Wolff nem akar távozni a Mercedestől, 20 évben gondolkodik. Csapatvezető, motorsport-főnök és résztulajdonos, úgyhogy nem fog csak úgy leköszönni. A csapatfőnökséget átadhatja másnak a napi ügyekkel, de mást nem. Ezt mondta a csapatfőnök.

Megjelent a Száguldás és cirkusz F1-es szezonösszefoglaló album és falinaptárunk, amelyek webshopunkban most nagy kedvezménnyel megvásárolhatóak!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: